Gluten, zaraz po białku mleka krowiego, jest jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych. Z uczuleniem na to białko zmaga się nawet 10-25 procent osób. Ta dolegliwość oznacza całkowite wyeliminowanie z jadłospisu produktów zawierających gluten, w tym klasycznej pizzy z pszennej mąki. Na szczęście, nawet jeśli masz alergię na gluten, wcale nie musisz całkowicie rezygnować ze swojego ulubionego włoskiego przysmaku. Dowiedz się, jak przyrządzić pizzę w wersji bezglutenowej.
Ciasto na pizzę ze specjalnej mieszanki mąk
Jeśli chcesz w szybki i prosty sposób przyrządzić pizzę bezglutenową, wystarczy, że skorzystasz z gotowej specjalnej mieszanki mąk niezawierających glutenu.
Do przygotowania takiego ciasta będziesz potrzebować:
- 2 szklanki bezglutenowej mąki chlebowej
- niepełną szklankę letniej wody
- 1 saszetkę drożdży suszonych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżkę cukru.
Dysponując takimi składnikami, wyrób ciasto i piecz zgodnie z klasycznym przepisem na pizzę.
Ciasto na pizzę z mąki gryczanej
Tradycyjna pizza z pizzerii w Rzeszowie, Wrocławiu, Kielcach czy innych miastach może zostać zastąpiona pizzą z ciasta gryczanego.
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- pół szklanki gorącej wody
- 3 łyżki oleju.
Zagnieć ciasto, postępując tak samo jak w przypadku klasycznego przepisu na ciasto z maki typu 00.
Bądź na bieżąco.
Obserwuj nas na Instagramie!Pizza na ziemniaczanym spodzie
Ziemniaki to naturalne produkty, które nie zawierają glutenu, dlatego można wykorzystać je do przyrządzenia nietypowej, ale bardzo smacznej i zdrowej pizzy.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- oliwa lub olej
- przyprawy (bazylia, tymianek, oregano)
Obierz ziemniaki, pokrój nakawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu pozostaw do wystygnięcia, a następnie przepuść je przez praskę (ewentualnie możesz ugnieść tłuczkiem). Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz przyprawy. Wyrabiaj na gładką masę, a następnie przełóż na blachę posmarowaną cienką warstwą oliwy lub oleju.
Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika (220oC) i piecz przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika masa powinna być chrupka na zewnątrz i sucha.
Pizzerie wychodzą naprzeciw „bezglutenowcom”
Chociaż pizzę w wersji bezglutenowej można przyrządzić samodzielnie, coraz więcej pizzerii wychodzi naprzeciw oczekiwaniom osób uczulonym na gluten. Analizując lokale znajdujące się w bazie serwisu gastronomicznego PizzaPortal.pl, można stwierdzić, że pizza serwowana w Rzeszowie Warszawie i innych miastach dostępna jest także w wersji bezglutenowej.
Jeżeli więc masz ochotę na smaczną pizzę, złóż zamówienie online. Określ swoją lokalizację, wybierz pizzerię i dodaj do koszyka konkretne pozycje z menu. Gorąca pizza bezglutenowa zostanie dostarczona pod wskazany adres.