Zdjęcie: Materiały prasowe
Reklama

Gluten, zaraz po białku mleka krowiego, jest jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych. Z uczuleniem na to białko zmaga się nawet 10-25 procent osób. Ta dolegliwość oznacza całkowite wyeliminowanie z jadłospisu produktów zawierających gluten, w tym klasycznej pizzy z pszennej mąki. Na szczęście, nawet jeśli masz alergię na gluten, wcale nie musisz całkowicie rezygnować ze swojego ulubionego włoskiego przysmaku. Dowiedz się, jak przyrządzić pizzę w wersji bezglutenowej.

Ciasto na pizzę ze specjalnej mieszanki mąk

Jeśli chcesz w szybki i prosty sposób przyrządzić pizzę bezglutenową, wystarczy, że skorzystasz z gotowej specjalnej mieszanki mąk niezawierających glutenu.

Do przygotowania takiego ciasta będziesz potrzebować:

  • 2 szklanki bezglutenowej mąki chlebowej
  • niepełną szklankę letniej wody
  • 1 saszetkę drożdży suszonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżkę cukru.

Dysponując takimi składnikami, wyrób ciasto i piecz zgodnie z klasycznym przepisem na pizzę.

Ciasto na pizzę z mąki gryczanej

Tradycyjna pizza z pizzerii w Rzeszowie, Wrocławiu, Kielcach czy innych miastach może zostać zastąpiona pizzą z ciasta gryczanego.

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki oleju.

Zagnieć ciasto, postępując tak samo jak w przypadku klasycznego przepisu na ciasto z maki typu 00.

Pizza na ziemniaczanym spodzie

Ziemniaki to naturalne produkty, które nie zawierają glutenu, dlatego można wykorzystać je do przyrządzenia nietypowej, ale bardzo smacznej i zdrowej pizzy.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • oliwa lub olej
  • przyprawy (bazylia, tymianek, oregano)

Obierz ziemniaki, pokrój nakawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu pozostaw do wystygnięcia, a następnie przepuść je przez praskę (ewentualnie możesz ugnieść tłuczkiem). Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz przyprawy. Wyrabiaj na gładką masę, a następnie przełóż na blachę posmarowaną cienką warstwą oliwy lub oleju.

Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika (220oC) i piecz przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika masa powinna być chrupka na zewnątrz i sucha.

Pizzerie wychodzą naprzeciw „bezglutenowcom”

Chociaż pizzę w wersji bezglutenowej można przyrządzić samodzielnie, coraz więcej pizzerii wychodzi naprzeciw oczekiwaniom osób uczulonym na gluten. Analizując lokale znajdujące się w bazie serwisu gastronomicznego PizzaPortal.pl, można stwierdzić, że pizza serwowana w Rzeszowie Warszawie i innych miastach dostępna jest także w wersji bezglutenowej.

Jeżeli więc masz ochotę na smaczną pizzę, złóż zamówienie online. Określ swoją lokalizację, wybierz pizzerię i dodaj do koszyka konkretne pozycje z menu. Gorąca pizza bezglutenowa zostanie dostarczona pod wskazany adres.

Reklama