Zaparz sobie kawę inaczej niż zwykle

    Reklama

    Zazwyczaj przygotowujesz sobie kawę w ekspresie lub zaparzasz ją w kawiarce. Może czas spróbować alternatywnych sposobów na przyrządzenie czarnego napoju? Poznaj najnowsze sprzęty do parzenia kawy i wybierz wśród nich najlepszy dla siebie.

    French press, czyli szybka aromatyczna kawa

    W tym prostym urządzeniu przygotujesz kawę w każdym dowolnym miejscu. Świeżo zmielone ziarna kawy lub kawę mieloną wsypujesz do szklanego dzbanka, zalewasz wrzącą wodą i przesuwasz tłok z filtrem, dzięki któremu oddzielasz od kawy fusy. Najpierw nasypujesz kawę na dno naczynia i zalewasz 100 ml gorącej wody, żeby ziarna nią nasiąknęły. Po 30 sek. wlewasz do french pressa resztę wody, czekasz 3-4 minuty, zakładasz pokrywę z tłoczkiem i powoli ściągasz ją w dół. Tak przygotowaną aromatyczną i pełną smaku kawę przelewasz do filiżanek.

    Dripper, czyli najprostszy filtr do kawy

    Ceramiczny lub szklany filtr do kawy nazywany dripperem lub V60 (nazwa techniczna) pozwala na alternatywne zaparzenie kawy, kiedy chcesz spróbować innego smaku swojego ulubionego czarnego napoju. Dripper wykładasz papierowym filtrem do zaparzania kawy, delikatnie zwilżasz go wodą, a następnie wsypujesz odmierzoną ilość kawy i zalewasz niewielką ilością wody. Po 30 sek. dolewasz kolejne porcje gorącej cieczy. Tak przygotowana kawa charakteryzuje się wyrazistym smakiem, ale napar nie jest klarowny. W skład zestawu wchodzi najczęściej dripper i ceramiczne lub szklane naczynie, gdzie zbiera się kawa.

    Aeropress, czyli kawa ze strzykawki

    Urządzenie swoim kształtem przypomina dużą strzykawkę, nie służy jednak do pobierania krwi, ale do przyrządzania kawy. Do naczynia wykonanego z akrylu wkładasz filtr, namaczasz go, a następnie wsypujesz do niego kawę i zalewasz wrzątkiem. Napar ścieka z naczynia do filiżanki. Kawa z aeropressu jest ciemna i delikatnie mętna.

    Chemex coffee maker, czyli dobra czarna kawa

    Zaparzacz chemex to jednocześnie karafka i dekanter (naczynie do zlewania płynu) na kawę zawierający papierowy filtr do przepuszczania kawy. Sekret chemexa i zaparzanego w nim naparu tkwi w grubym i wielowarstwowym filtrze, który dokładnie oddziela drobinki zmielonych ziaren od naparu. Przygotowany napój charakteryzuje się delikatnością i gładkością, ale również dużą zawartością kofeiny. Kawę w chemexie przygotowuje się podobnie jak napar w dripperze czy aeropressie.

    Syfon, czyli widowiskowe parzenie kawy

    Swoim wyglądem syfon przypomina chemiczną aparaturę. Przygotowanie w nim kawy trwa zaledwie 3 minuty, a jej smak jest intensywny i wyrazisty, a temperatura gotowego napoju zawsze wynosi ok. 90°C. Syfon składa się z dolnego pojemnika, górnej komory, adaptera z bawełnianym filtrem oraz palnika. Przygotowanie w nim kawy prezentuje się widowiskowo, niezależnie od tego, czy robi to profesjonalny barista, czy domowy miłośnik małej czarnej.

    Ekspresy ciśnieniowe i przelewowe sprawdzają się przy codziennym robieniu kawy, którą najczęściej wypijasz w pośpiechu. Jeśli jednak chcesz podelektować się smakiem i aromatem kofeinowego naparu, przyrządź go jedną z alternatywnych metod.

    Więcej porad dotyczących parzenia kawy znajdziesz na https://www.przepisynakawe.pl.

    Reklama