Ten kulinarny przybytek o malowniczej nazwie „Wypiekarnia – słodkie, słone, wypieczone” mieści się – od października br. – w niedużym pomieszczeniu przy ul. Matejki 9, w Rzeszowie.
To takie połączenie domowej cukierni z malutką częścią dla klientów, którzy chcą zjeść na miejscu. Czego im się właściwie nie dziwię, biorąc pod uwagę te zapachy wypełniające „Wypiekarnię”. Jej właścicielami i pracownikami zarazem są Martyna i Łukasz Mrozowscy, młode małżeństwo z naszego miasta.
Oglądając profil „Wypiekarni” oprócz wspaniale wyglądających ciast, ciasteczek, ciastuniek, zwróciłem szczególną uwagę na towarzyszące im elementy: naczynia, talerze, tortownice, półmiski. Każde inne, bogate we wzorki, kolory i kształty. Słowem – raj dla oka, dzięki czemu ten zestaw umiejętności cukierniczych właścicieli nie stał się szybko zbyt męczący.
Z enuncjacji prasowych w „GW” okazało się, że wpływ na charakter „Wypiekarni” miały ich podróże kulinarne po Europie. Zwiedzali cukiernie i kawiarnie w Porto, Zaragozie, Barcelonie, Budapeszcie, Pradze, Londynie, a nawet Wrocławiu i Warszawie. Ale najbliższa ich sercu okazała się – działająca od dwóch lat – norweska cukiernia Café Cicignon we Fredrikstad. Urzekła ich ona atmosferą i prostotą wnętrza oraz otwartością i serdecznością bardzo młodych właścicielek.
Z tych europejskich wypraw przywozili oczywiście ciekawe przepisy do wykorzystania w kuchni, ale i zakupy, które obecnie zdobią wnętrze samej „Wypiekarni”. Mieli swój ideał cukiernio-kawiarni, miejsca, w którym każdy znajdzie dla siebie coś wartego smaku, przysiądzie na chwilę, aby napić się kawy/herbaty/czekolady do wyboru, zagada, opowie o kulinarnych wrażeniach. Coś podpowie, nawet skrytykuje, może pochwali.
W „Wypiekarni” znajdziemy setki słodkich pomysłów, które wszystkie powstają na miejscu, a w procesie ich produkcji wykorzystywane są naturalne składniki: prawdziwe masła, biały ser, śmietana i jaja z wolnego wybiegu. Karta uzależniona jest także od pór roku i to ze względu na obecność na rynku świeżych warzyw czy owoców, ale i zapotrzebowania klienta na typy wyrobów. Zaczęli działalność jesienią, więc i zrozumiała obecność w menu np. sernika dyniowego z musem śliwkowym czy liczne szarlotki.
Na ladzie czekają na nas babeczki z kremem o różnych smakach, serniki, ciasto czekoladowe, torty oraz tarty na słodko (np. z jabłkiem, rozmarynem i malinami lub karmelowa z masą czekoladową ganache lub gruszkowa z czekoladą i migdałami). Dla lubiących bardziej wytrawne wypieki przygotowują tarty z kozim serem i kurkami lub gruszką i surową, podsuszoną szynką prosciutto albo gruszką i… łososiem.
Nie zapominają także o tych, którzy z różnych przyczyn – ideowych, także zdrowotnych – nie mogą skosztować apetycznych wyrobów. Stąd w menu ciasta bezglutenowe, wegańskie oraz o zmniejszonej zawartości cukru. Mają w tej materii niezłe osiągnięcia, jak np. wegański „sernik” karmelowo-bananowy z czekoladowym musem.
I jeszcze jedno trzeba im przyznać: ich wyroby są nie tylko dobre, ale i… po prostu piękne, bo w czasie dekoracji dużą wagę przykładają do wyglądu. Bo tak naprawdę bardzo często „jemy oczami”. Przechodząc ul. Matejki w Rzeszowie zajrzyj do „Wypiekarni”, bo warto.
PS. A dlaczego reniferowa głowa w herbie? Martynie i Łukaszowi Mrozowskim – oprócz tego, że kochają Skandynawię – renifer szczególnie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. A właśnie taki klimat rodzinnie ciepłych świąt chcą zachować przez cały czas u siebie w „Wypiekarni”.





![Nocna łuna nad Iwlą. Samochód osobowy zamienił się w kulę ognia [ZDJĘCIA] pożar samochodu](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/12/chyrowa-pozar-samochodu-08-218x150.jpg)


![Pożar hali w zakładzie produkcyjnym na Podkarpaciu [ZDJĘCIA]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/12/pozar-czudec1-218x150.jpg)


![Prezydent Nawrocki: dzięki takim miejscom, jak hub logistyczny na Podkarpaciu, możliwa jest obrona Ukrainy [FILM & ZDJĘCIA]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/12/001_Prezydent_Karol_Nawrocki_wizyta_port_Rzeszow_Jasionka_i_POLLOGHUB_20251202_MWB20055-218x150.webp)



![Wisłokostrada w Rzeszowie na finiszu. W styczniu trasa ma być gotowa [WIDEO]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/12/wislokostrada2-218x150.jpg)
![Nowy dziecięcy OIOM w Rzeszowie otwarty. To jedyne takie miejsce na Podkarpaciu [ZDJĘCIA]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/12/otwarcie-oiom-rzeszow-218x150.jpg)
![Budowa nowej drogi ekspresowej na Podkarpaciu coraz bliżej. Trasa ułatwi dojazd do S19 [MAPA]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/10/droga-ekspresowa-pogladowe-218x150.jpg)

![Dostawczak w Jeziorze Solińskim. Internauci snują teorie – nikt nie trafił [ZDJĘCIA]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/11/polanczyk-dostawczy-w-wodzie-06-218x150.png)





![Stare rury na Podwisłoczu muszą zniknąć. Rzeszów modernizuje sieć ciepłowniczą [ZDJĘCIA]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/10/Projekt-bez-nazwy-3-2-218x150.jpg)










![Kończy się sezon turystyczny w Zamku w Łańcucie. Czeka tam wyjątkowa atrakcja [ZDJĘCIE]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/11/muzeum-zamek-lancut-storczyk-218x150.jpg)










![Wisłokostrada w Rzeszowie na finiszu. W styczniu trasa ma być gotowa [WIDEO]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/12/wislokostrada2-324x235.jpg)