Zdjęcie: Pixabay
Reklama

W najbliższy weekend w Rzeszowie odbędzie się pierwszy festiwal piw rzemieślniczych. Weźmie w nim udział około 15 browarów rzemieślniczych. Odbędą się także wykłady o piwie. Imprezie patronuje Rzeszów News.

[Not a valid template]

 

Craft Beerweek Rzeszów 2015 odbędzie się w dniach 12-14 czerwca na skwerze galerii Millenium Hall.

– Po Europie krąży widmo piwnej rewolucji! Pierwsze zastępy jej dzielnych bojowników dotarły nareszcie do stolicy pięknego Podkarpacia, nad którym niebo jest wiecznie niebieskie. Już niebawem, słynny na cały świat pomnik, będzie sławił czyn naszego słusznego, piwnego przewrotu. Piwowarzy, birofile, amatorzy szlachetnego chmielu – łączcie się!!! – reklamują imprezę organizatorzy.

Czołówka polskiego craftu

Ideą przeglądu jest pokazanie bogactwa polskiej sceny craftowej i piwnego profilu Rzeszowa. Pierwsza edycja rzeszowskiego festiwalu zrzeszy około 15 browarów rzemieślniczych, a z kranów popłyną najciekawsze polskie piwa niszowe.

Nie zabraknie czołówki polskiego craftu, na imprezie pojawią się dobrze znane browary takie jak Doctor Brew czy Pinta, ale również debiutanci jak nowopowstały rzeszowski browar kontraktowy Revolta. Do zimnego piwa będą serwowane smaczne przekąski, podawane na świeżo prosto z foodtracków.

Dla spragnionych wiedzy odbędą się wykłady połączone z warsztatami prowadzone przez blogerów i ekspertów piwowarstwa.

Godziny imprezy

Craft Beerweek Rzeszów 2015 będzie trwał od piątku do niedzieli. W pierwszy dzień (12 czerwca) od godz. 14:00 do 1:00, w drugi dzień (13 czerwca) od 11:00 do 1:00, trzeci (14 czerwca) od 12:00 do 20:00. Jednorazowy wstęp na imprezę 5 zł. Przykładowo jeżeli ktoś kupi bilet o godz. 14:00, wyjdzie i wróci o 20:00, to musi kupić kolejny bilet.

Craft Beerweek odbywa się także w innym polskich miastach. Pierwszy edycja imprezy w Krakowie zrzeszyła 15 polskich browarów i krakowskich multitapów. Można było spróbować ponad 80 najlepszych piw rzemieślniczych, wyprodukowanych w naszym kraju oraz rozkoszować się przednimi, craftowymi posiłkami. Na imprezie bawiło się ponad 7000 osób.

– Liczymy, że z równie wielką siłą przybędziecie także i do pięknego Rzeszowa. My z pewnością nie zawiedziemy Waszych oczekiwań – zapewniają organizatorzy.

PROGRAM

Craft Beerweek Rzeszów 2015 towarzyszyć będą wykłady o piwie. Szczegóły i zapisy trwają na Facebooku. Liczba miejsc ograniczona. Wykłady odbywać się będą w sali konferencyjnej hotelu Hilton Garden Inn.

Piątek  (12 czerwca)

– 14:00 – Otwarcie festiwalu

– 01:00 – Zamknięcie pierwszego dnia festiwalu

Sobota (13 czerwca)

– 11:00 – Otwarcie drugiego dnia festiwalu

– 12:30 – 13:30 – Krótka historia Polskiego Craftu (Michał „Docent” Maranda, 60 miejsc)

– 14:00 – 15:00 – Wykład o sensoryce piwnej (Wojciech Szczepański, 60 miejsc)

– 01:00 – Zamknięcie drugiego dnia festiwalu

Niedziela (14 czerwca)

– 12:00 – Otwarcie trzeciego dnia festiwalu

– 13:30 – 14:30 – Sprzedaż alkoholu przez Internet (Radosław Froń, 60 miejsc)

– 15:00 – 16:00 – Prawne i ekonomiczne aspekty otwierania browaru rzemieślniczego (Radosław Froń, 60 miejsc)

– 16:30 – 17:30 – Wykład o surowcach piwowarskich (Kacper Puć, 60 miejsc)

– 20:00 – Zamknięcie festiwalu

redakcja@rzeszow-news.pl

Reklama

NAPISZ KOMENTARZ:

3 KOMENTARZE

  1. Co byłoby w tym bardziej sensownego?
    “Małe browarki lokalne” będą – Ursa Maior, browar Dukla, Jan Olbracht i jeszcze kilka. Wszystkie lokalne i mniejsze od browaru w Grybowie. Dodatkowo trzeba zaznaczyć, że Grybów nie ma zbyt ciekawych piw w swojej ofercie.

    To, na czym byłeś w Warszawie to chyba jakaś “podróbka”.
    Na jedynym pełnoprawnym piwnym festiwalu w stolicy – Warszawski Festiwal Piwa, druga edycja 24-26 kwietnia – były tylko browary rzemieślnicze i kraftowe z Polski i nie tylko.
    Na Festiwalu Dobrego Piwa – Wrocław 1-3 maja – dodatkowo pojawiły się browary regionalne jak Amber czy Fortuna.
    Nie wiem jaki sens miałoby zaproszenie browaru z Grybowa – może od razu Perła i Łomżę?

  2. Nie wiem kto pisał tę notkę, ale tak naprzemienne i
    częste stosowanie określeń “rzemieślnicze” i “craft” aż razi w oczy.
    Kraftowych piw mogłoby być więcej, browarów niestety mało będzie, w dodatku większość to niestety kontraktowe – czyli są to – zgodnie z prawem -HURTOWNIE zamawiające piwo w istniejących browarach z przyklejoną własną etykietą (brzmi jak produkty w dyskontach?). Prawdziwych browarów będzie mniej.

    Poza tym piwo będzie zimne? Naprawdę? Trzeba się w takim razie zastanowić czy warto tam przyjść albo zabrać ze sobą podgrzewacze. Piwo ma mieć odpowiednią temperaturę a nie być zimne.

    I jeszcze ten tytuł – drogi autorze piwna rewolucja już dawno dotarła do Rzeszowa i trwa. A pojedynczy festiwal nic tu nie zmienia. Od jednego festiwalu nie dotrze “bardziej”.

  3. Moim zdaniem byłoby trochę sensowniej gdyby były też małe browarki lokalne czy nawet regionalne,ograniczanie się do samego craftu zawęża mocno temat. Na przykład taki Pilsweizer,powinien tam być moim zdaniem. A swoją drogą byłem ostatnio na takim festiwalu w Warszawie i niby też miał być sam craft,a jednak były też browary “zwykłe”,fakt,że glownie czeskie

Comments are closed.