Restauracji z menu śródziemnomorskim w Rzeszowie jest co najmniej kilka, do tego można by dodać jeszcze z kilkadziesiąt pizzerii i jedno można powiedzieć – wybór mamy pełny. Mnie jednak urzekła taka jedna, mała – oczywiście chodzi o trattorię – o nazwie Ristorante Sicilia w starej kamienicy przy ul. Mickiewicza 9.
Dlaczego akurat ta? Może dlatego, że ma prawdziwie południowy styl – właściciel i kucharze podkreślają mocno jej sycylijski charakter. Może, że tak, jak i we Włoszech gotuje się tutaj z pasją i praktycznie non stop można spotkać „gadających” po włosku właściciela i kucharzy. Może dlatego, że często wprowadzają nowe, sezonowe dania. Może dlatego, że często organizują imprezy z „włoską” atmosferę. A może dlatego, że mam do nich blisko. A może to wszystko razem?!
11 rodzajów pizzy
Restauracja gotuje, smaży, piecze od maja 2014 r. Umiejętnie łączy smaki kuchni sycylijskiej i włoskiej. O jakość przygotowywanych tu potraw dba triumwirat w osobach: Danilo Catalano – dyplomowanego kucharza z regionu Catania na Sycylii, Krystiana Szymaniewicza Mistrz Kuchni, który wieloletnie doświadczenie zdobył pracując we Włoszech oraz Roberto Carelli – kucharza z regionu Apulia.
Ich zamiłowanie do zawodu oraz pasja do gotowania stanowią odpowiednią gwarancję ciekawych doznań smakowych. Podstawowymi składnikami w kuchni są ryby, frutti di mare oraz typowe warzywa: pomidory, bakłażany oraz papryka. Na miejscu przygotowywana jest włoska pizza na cienkim cieście, skosztować można desery sycylijskie i włoskie oraz sycylijskie wina.
Samych rodzajów pizzy (w cenie od 20 do 28 zł) jest tutaj 11, od najbardziej klasycznej Margerity, po calzone spinaci e pomodori secchi czyli pieróg ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Papardele, ryba orata…
Rubryka „Pasta” w menu to kolejne 12 pozycji (w cenie od 23 do 32 zł), wybierać można z przeróżnych pesto, spaghetti, penne, rigatoni, bucatini czy papardele. Z morskich smaków czekają tu na nas omułki, ostrygi, ryba orata i klasyczny stek z łososia (wszystko w granicach 24-38 zł za porcję).
Ciekawym elementem przygotowywanych potraw są dania z pieca (Al Forno): bakłażany zapiekane w sosie pomidorowym z parmezanem (25 zł), płaty makaronowe zapiekane z sosem mięsnym „bolognese” (27 zł), makaron nadziewany farszem mięsnym w sosie pomidorowym (24 zł) oraz roladka z bakłażanem i świeżym łososiem (26 zł). Może i dla tej dobrej kuchni w lokalu stworzono klub dla Włochów oraz miłośników włoskich smaków – „Italiani a Rzeszów”.
A co mi się u nich nie podoba? A to, że zamykają lokal o godz. 22.00, kiedy przyzwoici Włosi właściwie udają się dopiero na wieczerzę.