Reklama

W krajobrazie kulinarnym Rzeszowa na dobre zagościły minibrowary restauracyjne. Jeden z większych w Europie konkursów piw rzemieślniczych docenił też poziom produkowanych w nich pienistych trunków.

Rzeszowskie piwa startują już od paru lat w konkursie Kraft Roku. Międzynarodowe jury oceniało w ostatniej odsłonie konkursu aż 615 piw w 55 kategoriach. Nagrody otrzymały tylko te krafty, które w ocenie sędziów na to zasłużyły. W niektórych kategoriach nie przyznano żadnych wyróżnień, a w niektórych na trzy możliwe – dwa. W kategorii Hazy IPA srebrny medal dla New Englad IPA Browaru Manufaktura Rzeszów okazało się zatem najlepszym w swojej kategorii.

Rzeszowskie piwa doceniają eksperci

Konkurs Piw Rzemieślniczych odbył się już po raz 13. Patronat nad nim sprawuje Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych. W jury konkursu zasiedli sędziowie z Polski, Czech, Litwy, Słowacji, USA, Panamy, Włoch, Bułgarii i Hiszpanii.

Autorami nagrodzonego piwa są piwowarzy – Wojciech Szczepański i Michał Jadwisiak. Z Browarem Manufaktura Rzeszów związani są od początku jego działalności. Piwa warzone są na miejscu, powstają wyłącznie z naturalnych składników – nie są pasteryzowane, ani filtrowane.

Cenna nagroda

– To bardzo cenna nagroda, ponieważ otrzymaliśmy ją za bardzo modny rodzaj piwa, który w swojej ofercie posiada niemal każdy minibrowar – mówi Wojciech Szczepański, piwowar Browaru Manufaktura Rzeszów. – Dodatkowo to medal za trunek, którego klienci mogą skosztować każdego dnia, a nie tylko od czasu do czasu – dodaje Wojciech Szczepański.

To odróżnia osiągnięcie Manufaktury od wyniku Starego Browaru, innego minibrowaru restauracyjnego z Rzeszowa, który również może pochwalić się osiągnięciami w tym konkursie. Ten minibrowar sięgnął po nagrody za piwa specjalne, warzone kilka razy w roku. Ich jakość można zatem sprawdzić samodzielnie wyłącznie od czasu do czasu.

W 2018 roku do konkursu zgłoszonych zostało 597 piw, rok wcześniej 547. Spośród browarów z Podkarpacia w drugie miejsce otrzymało piwo Dyniowe – warzone na Helloween – w kategorii Field Beer w Starym Browarze Rzeszowskim.

Już za parę dni kolejna nowość

Browar Manufaktura Rzeszów już za parę dni wprowadzi do oferty nowość – piwo Wibier. To piwo belgijskie określane mianem biere blanche, czyli piwo białe. Nazwa podpowiada, że jest to piwo jasne. Jak inne w ofercie Manufaktury – niepasteryzowane i niefiltrowane. Jest to trunek górnej fermentacji, naturalnie nasycony dwutlenkiem węgla, o objętości alkoholu 4,2%.

Wibier to piwo o niskiej goryczce, orzeźwiające i musujące, o delikatnym cytrusowym aromacie suszonych skórek pomarańczy i limonki, z domieszką ziaren kolendry oraz chmielu, o ekstrakcie 11% wagowo.

W jego składzie znajdziemy wodę, słody jęczmienne, słód pszeniczny, słód owsiany, chmiel, skórkę pomarańczy i limonki, kolendrę oraz drożdże.

Perspektywiczny rynek

Według ekspertów rynek piw kraftowych jest bardzo perspektywiczny. I chociaż jego udział w całym segmencie rynku jest nadal mały (ok. 0,4-05 proc.), to łatwo zauważyć dynamikę rozwoju.

Jak wynika z raportu Polskiego Stowarzyszenia Browarów Rzemieślniczych – średni poziom produkcji w browarach rzemieślniczych wynosi obecnie około 560 tys. butelek 0,5 l rocznie. Aż 90 proc. to piwa górnej fermentacji (ale), a 10 procent dolnej fermentacji (lagery).

redakcja@rzeszow-news.pl

Reklama

NAPISZ KOMENTARZ: