Reklama

Radni Rzeszowa nie zgodzili się na przyjęcie planu zagospodarowania przestrzennego w rejonie ul. Bernardyńskiej, który zakłada budowę biurowca od strony ul. Sobieskiego i podziemnego parkingu pod boiskiem szkolnym przy Szkole Podstawowej nr 1.

Okazuje się, że szkoła w tym roku zaplanowała budowę nowego placu zabaw dla uczniów z programu rządowego „Radosna szkoła”. – Realizacja tego planu koliduje z naszą propozycją, wcześniej nie mieliśmy takich uwag ze strony szkoły – mówi Anna Raińczuk, dyrektor Biura Rozwoju Miasta Rzeszowa. – Z tego, co wiemy, oprócz placu zabaw, ma tam powstać również wielofunkcyjne boisko ze sztuczną nawierzchnią.

Plan zagospodarowania przestrzennego, który dopuszcza budowę biurowca naprzeciwko Podkarpackiego Urzędu Wojewódzkiego i budowę parkingu podziemnego pod boiskiem szkolnym przy SP nr 1 radnym przypadł do gustu. Mieli jednak kilka zastrzeżeń dotyczących wielkości biurowca.

– Pomysł jest dobry, ponieważ dzięki temu wzdłuż ul. Sobieskiego powstałaby nowa, brakująca linia zabudowy, a teraz jest tam urbanistyczna dziura. To byłby jakiś pozytyw. Negatywne jest to, że obszar zabudowy od strony ul. Sobieskiego zabierze za dużo boiska. Proponowany budynek jest po prostu za szeroki – uważa radny Robert Kultys, szef komisji gospodarki przestrzennej (PiS). – Musimy się liczyć z protestami rodziców, dzieci potrzebują się wybiegać, nie można im zabierać boiska.

Z wnioskiem Kultysa zgodzili się pozostali radni, którzy zdecydowali, że wniosek ponownie zostanie skierowany do komisji gospodarki przestrzennej. Radni mają go tak przygotować, by nie kolidował ze szkolną inwestycją.

redakcja@rzeszow-news.pl

Reklama

NAPISZ KOMENTARZ:

Comments are closed.