Kompozycje trzydaniowego menu i cocktail w cenie 69 złotych. W Rzeszowie 10 restauracji bierze udział w nowej edycji akcji „Restaurant Week”.
Zdjęcia: materiały prasowe
„Restaurant Week” to najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Goście są kuszeni wyjątkowymi daniami w okazyjnych cenach. Nowa edycja „Restaurant Week” trwa do 30 kwietnia, pod hasłem #FoodSoundsGood. Uczestniczy w niej ok. 400 restauracji.
W Rzeszowie do „Restaurant Week” przyłączyło się 10 restauracji: „NOBO” (ul. Hetmańska 73), „Wina Dajcie” (ul. 3 Maja 9) i „Hokus 2.0” (ul. 3 Maja 13), „Ikeda Sushi”, „Folwark”, „Hindi”, „Capella Restaurant & Lobby Lounge”, „Kulisy – Hotel Falcon”, „The Garden Grille & Bar Rzeszów” oraz „Oranżeria”. Poniżej przedstawiamy menu kilku z nich.
W NOBO można spróbować dwóch wersji trzydaniowego menu, które szef kuchni udostępnił w postaci składników, bez zdradzania finalnej formy dań. – Miłośnicy kulinarnych niespodzianek z pewnością będą zachwyceni! – zapewniają twórcy „Restaurant Week”.
W „Wina Dajcie” są dwie propozycje menu. W pierwszej ręcznie robione otwarte ravioli z karmelizowanym kalafiorem, ricottą, szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi oraz pieczonego bakłażana z puree z czerwonej kapusty z karmelizowaną marchewką, pomidorem concasse i piklowaną czerwoną cebulą.
W drugiej propozycji jest krem z kalafiora i mleka kokosowego z blanszowanym zielonym groszkiem, oliwą z chilli i pudrem z czerwonej kapusty oraz wyrabiane na miejscu tagliatelle fresca i policzki wołowe duszone w winie i warzywach korzennych z grillowaną cukinią i wędzonymi pomidorami cherry.
Oba menu zwieńcza brownie z czarną porzeczką i orzechami podane z musem z białej czekolady i sosem malinowo-truskawkowym i karmelem.
W „Hokus_2.0” pierwsza propozycja festiwalowego menu to krem kalafiorowy z nutą pomarańczy i kuminu, podany z chrupiącymi pestkami dyni i świeżą kolendrą, dorsz w cieście kataifi podany z czarną soczewicą, musem z warzyw korzennych oraz brukselką, orzechami i kolendrą oraz sernik na bazie białej czekolady i mascarpone, otulony jadalnym zamszem, podany z galaretką na bazie czerwonego wina oraz karmelizowanych owoców.
Alternatywne menu brzmi równie zachęcająco: tacos z kalarepy wypełnione śmietankową pastą red curry, podawane z żółtkiem w panko na oliwie z zielonego groszku, kurczak w sosie z zielonego pieprzu, podany z pieczonym fenkułem oraz espumą z marchewki oraz tartaletka wypełniona ganache pistacjowym i konfiturą malinową, podana z orzechami, płatkami róż oraz świeżymi owocami.
Festiwalowe menu kosztuje 69 zł. Każdy gość otrzyma w prezencie cocktail: do wyboru Martini Fiero & Kinley Tonic Water (dla pełnoletnich) lub wersja 0% – Martini Vibrante & Tonic. Dodatkowo, na końcu rezerwacji, która trwa na restaurantweek.pl, na gości czeka rabat 15 zł. Do zamówienia można dodać m.in. festiwalową herbatę Lipton (12 różnych smaków), do wyboru w restauracji.
oprac. (pol)
redakcja@rzeszow-news.pl