Reklama

W tym roku Święto Paniagi (3 maja) przebiegać będzie pod hasłem „Z kulturą węgierską w tle”. Będzie dużo różnych kulturalnych wydarzeń, ale dla nas najcenniejszym jest pomysł pokazania dziedzictwa naszych południowych (prawie) sąsiadów „od kuchni”.

Stąd też i decyzja właścicieli kilkunastu restauracji, barów i cukierni przygotowania węgierskich specjałów na ten właśnie dzień (chociaż nie tylko). Gdzie i co szukać?

Rzeszowskie lokale z węgierskimi specjałami:

– Restauracja Qchnia13 (ul. 3 Maja 13) przygotuje kuchnię polową i serwować będzie węgierską zupą rybną);

– Restauracja Niebieskie Migdały (ul. 3 Maja 8) – tu czeka na nas prawdziwe „szaleństwo” kulinarne. Kuchnia przygotowała langosze (langos) smażone placki z drożdżowego z kwaśną śmietaną i żółtym serem, sałatkę „Smaki Budapesztu” z węgierskim salami, marynowana papryką, serem żółtym, korniszonem, zupę z zielonej soczewicy z kiełbasa paprykową (Lencseleves), paprykarz z kurczaka (Csirkepaprikas) podawany z kluseczkami (nokedi) i sałatka z ogórka i zielonej papryki oraz na deser ciasto Kocie Oczy (Macskaszem) z orzechami laskowymi, wiśniami, makiem i konfiturą morelową;

– Cukiernia Słodkie Podarunki (ul. Kościuszki 5) zaskoczy nas z kolei ilością węgierskich słodkości: tort Dobosza (Dobos torta), węgierskie ciasto przekładane makiem, orzechami, jabłkami i powidłem śliwkowym – Flodni, rolada malinowa (Malna Piskotetekercs) oraz mocno czekoladowy torcik Rigo Janci;

– Restauracja Hotelu Ambasadorskiego (Rynek 13-14) przygotowała specjalną zupę bogracz  (wołowina, papryka, warzywa, pomidory);

– Restobar Powoli cafe (ul. Mickiewicza 4) – tu zjemy węgierskie naleśniki a’la gundel, a także tort węgierski mocno czekoladowy z wiśniami w alkoholu;

– Bar Jelon (ul. Mickiewicza 4) – czeka na nas wybór win węgierskich (m.in. Tokaj) + deska z węgierskim sosem paprykowym, bagietką, kiełbasą paprykową i dodatkami

– Burgerownia Burger Store (ul. Kopernika 5) tylko na ten czas przygotowała burger LASZLO z typowo węgierskimi dodatkami: maślana bułka, wołowina rasy angus, smażona kiełbasa, korniszon, papryka, sos musztardowy oraz warzywa;

– Mała Wacławówka (ul. Matejki 11) – musicie spróbować tu danie pod nazwą tokań (tokany) z duszonej – wraz z przysmażonymi na boczku cebulą i czosnkiem – wołowiny z dodatkiem białego wina i pomidorów, przyprawione papryką majerankiem, mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Podawany z niewielkimi kluseczkami przygotowanymi z mąki i jajek.

– Restauracja Liszt (ul. Szopena 33) – tu wszystko jest węgierskie i po węgiersku.

Szczegółowy program tegorocznego Święta Paniagi możecie przeczytać TUTAJ.

Reklama