Do tej pory pisałem o lokalach działających w ścisłym centrum miasta Rzeszowa. Warto więc wybrać się na jego rogatki, bo działa tam szereg lokali, wartych odwiedzenia i degustacji.

Toskańskie smaki na Nowym Mieście

Restauracja La Siesta to ulubione miejsce do spędzania rodzinnie wolnego czasu. Wnętrze stylizowane jest na typową, włoską trattorię, wygodne meble, obrusy w czerwono-białą kratkę tworzą przytulną atmosferę.

W menu tradycyjna włoska klasyka: smaczne bruschetta i crostini, pizza (18 rodzajów) na cienkim, lekko chrupiącym cieście, dobrze wypieczonym. Duży wybór makaronów, które są mocną stroną restauracji: pappardelle porcini (19 zł), pappardelle alfredo (20 zł) i cannelloni carne (18 zł). Są dania także dla wegetarian np. risotto vegetale.

Polecanym daniem jest czarny makaron z kurczakiem z pomidorkami i winnym sosem. Pochlebne opinie ma włoski rosół czyli brodo italiano (9 zł) czy krem z pomidorów (7 zł). A na koniec warto zamówić deser Panna Cotta, podawana tu z musem malinowym rozpływa się w ustach.

Pod okiem szefowej kuchni Rusłany

W Restauracji Matryoshka (ul. Okulickiego 9a) serwowane są dania wywodzące się z tradycji kuchni staropolskiej, litewskiej, ruskiej, żydowskiej, ukraińskiej, także austriackiej, a nawet tatarskiej.

Zakosztujemy m.in. bliny ze śmietaną i łososiem (10 zł), łężnie ziemniaczane z kapustą kwaszoną i grzybami (10 zł), cepeliny z mięsem polane sosem śmietanowym z boczkiem (15 zł), pielmieni syberyjskie w bulionie (18 zł), roladkę z kurczaka nadziewaną kaszą gryczaną i boczkiem (18 zł), czebureki z mięsem smażone na głębokim tłuszczu (20 zł), a nawet dorsza po moskiewsku z warzywami (19 zł).

Ważnym elementem menu są ręcznie lepione pierogi z różnorodnym farszem, m.in. mięsem, papryka i rodzynkami, z kaszą gryczaną i twarogiem, z kapustą kwaszoną i grzybami, ze szpinakiem i serem feta, podawane na różne sposoby (gotowane, smażone, pieczone) w cenie od 8 do 15 zł za zestaw. A dzięki szefowej kuchni Rusłanie Szafran każdy ma możliwość odkrycia kulturowej mieszanki Kresów i różnorodność dań tej kuchni.

Bliskowschodnie klimaty przy ul. Rejtana 9

Wchodząc do restauracji Syriana Shisha&Grill poczujemy się trochę jak w typowym domu w Damaszku. Czekając na dania możemy zamówić aromatyczną shishę, a gdy już się pojawią na stole potrawy w pełni docenimy ich arabskie smaki, tym bardziej, że pieczę nad kuchnią ma kucharz rodem z Syrii.

Na przystawkę warto wybrać falafel czyli smażone medaliony z ciecierzycy z sezamem podawane z sosem i chlebem syryjskim (9 zł) albo hummus lahma będący połączeniem ciecierzycy z mielonym mięsem (18 zł). Zupa jest tylko jedna, ale warta spróbowania bo w aromatycznej shorbie znajdziemy soczewicę z czosnkiem i imbirem (15 zł).

Na drugie czeka wybór shoarm (21-24 zł) będących potrawą z mięsa (baranina lub kurczak) opiekanego na obrotowym rożnie. W menu olbrzymi zestaw dań dla wegetarian stanowiących umiejętne połączenie warzyw z dominującą ciecierzycą i bakłażanem.

I warto wiedzieć, że na organizowanych tu imprezach z muzyką arabską często „gwoździem” programu jest tancerka prezentująca ekstatyczny taniec brzucha. Nie wierzycie, zobaczcie sami.

Reklama