Muzeum Etnograficzne im. F. Kotuli w Rzeszowie zaprasza na warsztaty wyrobu szyszek weselnych „Weselny suwenir”. W niedzielę (26 listopada) poprowadzi je Elżbieta Filip-Drąg.
Wraz z zanikiem tradycyjnej kultury ludowej, giną zwyczaje i obrzędy, a wraz z nimi pewne akcesoria i przedmioty które im stale towarzyszyły, m.in. pieczywo obrzędowe. Wypiekane z ciasta, było pewnym symbolem, pełniło określoną funkcję – zwykle magiczną.
– I choć jego właściwa rola w wielu wypadkach straciła swój pierwotny sens, to ślady tych pierwotnych znaczeń są jeszcze uchwytne – zwraca uwagę Karolina Pękala z Działu Edukacji, Promocji i Cyfryzacji w Muzeum Okręgowym w Rzeszowie.
Stałym atrybutem wesela rzeszowskiego były szyszki, w prezencie otrzymywał je każdy z uczestników wesela. W zależności od regionu różniły się formą.
Obecnie tradycje wypieku szyszek przejęła po swej ciotce Adeli Filip z Chmielnika, Elżbieta Filip-Drąg z Borówek, która przybliży tę sztukę podczas niedzielnych warsztatów. Odbędą się one 26 listopada w Muzeum Etnograficznym im. Franciszka Kotuli w Rzeszowie (ul. Rynek 6). Warsztaty rozpoczną się o godz. 12:00.
Udział w warsztatach jest płatny – 25 zł.
(pol)
redakcja@rzeszow-news.pl