Największy na Podkarpaciu browar restauracyjny stał się jeszcze większy. Po otwarciu nowej części Browaru Manufaktura Rzeszów, bo o nim mowa, obiekt potrafi przyjąć jednorazowo ponad 700 gości. Obiekt poszerzył się o nieco wydzieloną, nową przestrzeń, w której mogą się odbywać, np. duże spotkania firmowe czy rodzinne.
Browar Manufaktura, jedno z ulubionych miejsc mieszkańców Rzeszowa, znany jest z nastrojowego wystroju, wyśmienitej kuchni, rzemieślniczych trunków i dobrego towarzystwa. Oprócz piwa robionego na czeskich recepturach, można tam dobrze zjeść, odpocząć w przytulnej atmosferze i posłuchać muzyki na żywo.
Wnętrza utrzymane są w ciepłym, browarowym stylu z akcentami w postaci instrumentów muzycznych. Za tworzenie barowego klimatu odpowiadają drewniane sztukaterie, elementy ze skóry i miedzi oraz nastrojowe światło. Podobną stylistykę utrzymują nowe, dodatkowe wnętrza Browaru Manufaktura Rzeszów.
Ponad 700 miejsc i muzyka na żywo
W Browarze Manufaktura Rzeszów na miłośników piwa i dobrego jedzenia czeka obecnie ponad 700 miejsc. Przy okazji powiększenia przestrzeni restauracyjnej, Manufaktura wprowadza też cykl atrakcji dla gości w postaci muzyki na żywo w każdy piątek i sobotę. Przedstawiciele lokalu zapowiadają też nadchodzącą zmianę menu.
Największy na Podkarpaciu, a także jeden z największych w Polsce, rzeszowski browar rzemieślniczy, to miejsce wyjątkowe. Serwowane jest tu piwo wytwarzane na miejscu, na bazie czeskiej receptury z najlepszego chmielu Žateckýego.
Czeskie „menu”
W piwnym menu znajdziemy: czeski pils, rzeszowską pszenicę oraz nowofalowe piwo american pale oraz piwo sezonowe i piwo bezalkoholowe. Wszystkie piwa są wytwarzane na na miejscu za 10-metrowym barem, za którym stoi urządzenie składające się z kadzi filtracyjnej i kotła zacierno-warzelnego. Bursztynowy trunek jest serwowany w kuflach o pojemności pół litra.
Browar restauracyjny
Manufaktura Rzeszów to browar restauracyjny. Dlatego też w menu znajdują się dania pasujące do piwa oraz bogaty wybór pizzy o najwyższych walorach smakowych.
W lokalu znajduje się oryginalny piec Moretti-Forni wykonany we Włoszech. Został zaprojektowany na specjalnie zamówienie z myślą o wypiekaniu pizzy neapolitańskiej. Maksymalna temperatura sięga w nim ponad 500 stopni Celsjusza. Dzięki temu wypieczenie idealnej pizzy zajmie niespełna minutę.
Do przygotowania pizzy neapolitańskiej stosuje się wyłącznie oryginalne produkty pochodzące z włoskiego regionu Campania, w tym m.in. rosnące na polach wulkanicznych pomidory San Marzano oraz mozzarellę fior di latte. Po upieczeniu pizza neapolitańska jest chrupiąca, lekka i aromatyczna. Ma płaski, cienki środek i brzegi ozdobione charakterystycznymi czarnymi kropkami zwanymi „panterka”.
Specjalne atrakcje
W browarze znajduje się wentylowana palarnia. Palący mogą skorzystać z lokalu w zimne wieczory. Bez obawy, że będą musieli stać na zewnątrz.
Jednym z centralnych miejsc lokalu jest replika klasycznego Volkswagena Transportera, znanego pod symbolem T1, produkowanego przez niemiecki koncern motoryzacyjny od 1950 r. oraz stare beczki sprowadzone ze Szkocji, w których leżakowała whisky.
Browar Manufaktura Rzeszów mieści się przy ul. Słowackiego 16, tuż przy rynku. Rezerwacje stolików pod numerem telefonu 17 7771420.