Wytwarzasz unikalne nalewki smakowe lub miody pitne? Jesteś producentem piw, win albo innych tradycyjnych trunków i poszukujesz okazji do szerokiej, bezpłatnej promocji swojej działalności? Zgłoś się do Podkarpackiej Regionalnej Organizacji Turystycznej w Rzeszowie.
PROT od maja br. realizuje projekt, w ramach którego powstanie „Szlak Historycznych Receptur” przebiegający przez województwo podkarpackie i północną Słowację, który połączy miejsca związane z rzemieślniczym wytwarzaniem produktów regionalnych takich jak: piwa, wina, naturalne nalewki, miody pitne oraz przekąski i potrawy tradycyjne.
Celem projektu jest promocja produktów, które powstają z naturalnych składników na bazie klasycznych receptur dzięki pasji ludzi zaangażowanych w ich wytwarzanie. PROT skupi się też na promocji podkarpackiej oferty turystycznej zgodnej z filozofią „slow Ravel” skupionej wokół produktów regionalnych.
– Dzięki stworzeniu i promocji Szlaku wybrane miejscowości i producenci staną się bardziej rozpoznawalni przez odbiorców. Na atrakcyjności zyska też oferta turystyczna województwa – twierdzi Ewa Borowiak z Podkarpackiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
PROT zaangażuje się w stworzenie oferty komercyjnej Szlaku, organizację warsztatów i konferencji dla uczestników projektu, uruchomienie strony internetowej Szlaku oraz aplikacji, jak również wyda przewodnik, folder oraz mapę.
Projekt prowadzi Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna wraz z partnerem słowackim: Karpatský Euroregión Slovensko-Sever. – Obecnie trwają rozmowy z potencjalnymi obiektami i osobami, które chciałyby znaleźć się na Szlaku – dodaje Ewa Borowiak.
Projekt „Szlak Historycznych Receptur” jest współfinansowany z funduszy Unii Europejskiej, z programu Interreg Polska – Słowacja 2014-2020.
(ak)
redakcja@rzeszow-news.pl