Targi odbędą się w najbliższy weekend, w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego G2A ARENA w Jasionce. Weźmie w nich udział ponad 100 wystawców. Na imprezę będzie można dojechać bezpłatnie koleją.
Smacznie, kolorowo i interesująco
Swoje stoiska ustawią firmy znane z najwyższej jakości wyrobów ekologicznych oraz tradycyjnych a także goście z Rumunii, Węgier oraz Słowacji. Jak co roku będzie smacznie, kolorowo, wesoło i interesująco.
Podczas targów odbędą się pokazy przygotowania oraz degustacje wypieków świątecznych z produktów ekologicznych, chętni będą mogli stworzyć osobiście ozdoby świąteczne oraz zdobyć nowe umiejętności w czasie warsztatów kulinarnych.
Degustacja i konkursy z nagrodami
W niedzielę, 15 grudnia podkarpackie VIP-y ugotują dla odwiedzających kilka smakowitych potraw, które oczywiście będzie można degustować. Wszyscy chętni będą mogli zdobyć nową wiedzę podczas konferencji i licznych prezentacji. Dla smakoszy znajdą liczne okazje do testowania smacznych kąsków oraz konkursy z nagrodami.
Targom towarzyszyć będzie Europejski Konkurs Kulinarny – w czasie którego można obserwować zmagania uczestników i sporo się nauczyć.
Na interesujący wykład o aromaterapii i jej efektach zaprasza Beata Zarembianka , a Stowarzyszenie „Damy i Huzary” wprowadzi Państwa w klimat Galicji z czasów przełomu XIX I XX wieku.
Atrakcje dla najmłodszych
Najmłodszych zapraszamy na seminarium „Las – siłą dla świata” przygotowane przez nauczycieli Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego.
Uczniowie zaprezentują swoje występy, sporo będzie można dowiedzieć się o życiu lasu. Wszystkie dzieci będą mogły odwiedzić strefę animacji, gdzie będzie można wziąć udział w interesujących zajęciach, takich jak przygotowywanie ekologicznych pierniczków, dekorowanie słoików oraz tworzenie świec z wosku.
Bezpłatny dojazd PKA
Na Ekogalę można było bezpłatnie dojechać Podmiejską Koleją Aglomeracyjną (PKA).
Organizatorami Ekogali są: Władysław Ortyl Marszałek Województwa Podkarpackiego, Konrad Fijołek Prezydent Miasta Rzeszowa oraz Marcin Fujarowicz Prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”.
Program wydarzenia
14 grudnia 2024 r. (sobota)
10:00 – 17:00 Zwiedzanie Targów
11:00 – 15:00 XVIII Europejski Konkurs Kulinarny – część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – część
wystawowa
10.00 – 17.00 Pokaz wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych – część wystawowa
11:00 – 12.30 Oficjalne otwarcie EKOGALI – XVIII
Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości – scena w holu
12.30 – 13:30 Seminarium dla uczniów szkół podstawowych – „Las – siłą dla świata”, Nauczyciele Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego – scena w holu
13.30 – 15:00 Pokaz mody dworskiej, mieszczańskiej i chłopskiej wykonaniu Stowarzyszenia „Damy i Huzary” – występ artystyczny – scena w holu
15 grudnia 2024 r. (niedziela)
10:00 – 17:00 Zwiedzanie Targów
10:00 – 16:00 XVIII Europejski Konkurs Kulinarny – część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – część
wystawowa
10.00 – 17.00 Pokaz wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych – część wystawowa
10:30 – 12:00 Naturalna aromaterapia na zdrowie – Beata Zarembianka, aktorka, pasjonatka aromaterapii – scena w holu
12:00 – 12:45 VIP-y gotują (część I) – część wystawowa
13:00 – 13:45 VIP-y gotują (część II) – część wystawowa
16:00 – 16:55 Rozstrzygnięcie XVIII Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród – scena w holu
17:00 Zamknięcie Targów
Wszystkie szczegóły na stronie www.ekogala.eu
(red)
Czytaj więcej:
Elektryczne śmieci z domu, choinka do salonu. Charytatywna zbiórka w Rzeszowie