Zdjęcie: Pixabay
Reklama

Spotkanie z Wojciechem Nowickim, warsztaty kulinarne z Łukaszem Modelskim – to atrakcje przygotowane przez Wojewódzką i Miejską Bibliotekę Publiczną w Rzeszowie z okazji zbliżających się Europejskich Dni Dziedzictwa.

Tegorocznym hasłem wydarzenia są „Smaki dziedzictwa” nawiązujące do bogactw kulturowych w postaci tradycji kulinarnych. Spotkanie z Wojciechem Nowickim odbędzie się 11 września o godz. 17:00 w WiMBP w Rzeszowie przy ul. Sokoła 13.

– Spotkaniu będzie towarzyszyć prezentacja i degustacja tradycyjnych polskich potraw przygotowanych według dawnych receptur przez członkinie Pracowni Rzemiosł Różnych – zapowiada Katarzyna Błajdo z rzeszowskiej WiMBP. 

Wojciech Nowicki to polski pisarz, eseista, fotograf, kurator, dziennikarz, tłumacz i krytyk kulinarny, autor znakomitej prozy, wielokrotnie nagradzanym za swoją twórczość – m.in. znalazł się w finale Nagrody Nike 2011, jest laureatem Nagrody Literackiej Gdynia 2014 oraz Nagrody Literackiej im. Juliana Tuwima 2020.

Stół, jaki jest

Pośród innych, Nowicki napisał niezwykłą książkę „Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce”. Opowiada w niej o historii polskiej sztuki kulinarnej, o „anatomii smaku, o jego pamięci i dziedziczeniu; o dalszych i bliższych korzeniach naszej teraźniejszości, odczytywanej poprzez obyczaje stołu”.

Wojciech Nowicki w swojej opowieści wykorzystuje nie tylko stare i nowe książki kucharskie, ale także dzieła literackie, w których, jak w zwierciadle, odbija się kuchnia. Pisze także o przestrzeniach, w jakich rozgrywa się historia kuchni w Polsce oraz o jej bohaterach.

Warsztaty z Modelskim 

Z kolei 12 września z udziałem Łukasza Modelskiego odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku od 9 do 13 lat. Warsztaty zaplanowano w godzinach 10:00-12:00 w Parole Art Bistro przy ul. Sokoła 7 w Rzeszowie. 

Łukasz Modelski wystąpi w roli instruktora. Wspólnie z uczestniczącymi w warsztatach dziećmi przygotują potrawy w oparciu o historyczne przepisy kulinarne. Po wspólnym gotowaniu odbędzie się degustacja przygotowanych potraw, na które zostaną też zaproszeni rodzice. W trakcie poczęstunku Modelski opowie o daniach kuchni historycznej.

Łukasz Modelski jest autorem książek reporterskich i o historii kuchni, redaktorem, dziennikarzem i wydawcą. Prowadzi w radiowej Dwójce kultową „Drogę przez mąkę”, audycję o związkach literatury i kuchni. W TVP Historia odpowiada za program „Kuchnia Jagiellonów”.

Kuchnia historyczna

Kilka miesięcy temu, autorstwa Modelskiego, ukazała się historia kuchni dla dzieci „Mała historia od kuchni. Dzieje się je”. To pozycja kipiąca od faktów i ciekawostek o tym, jak ewoluowała kuchnia na przestrzeni wieków.

– Spotkanie z nim to wspólne gotowanie. Kuchnia będzie historyczna, okraszona opowieścią o zmieniającej się, jak epoki, kulturze stołu i gotowania, smaczkach i smakach świata na przestrzeni wieków – zachęca Katarzyna Błajdo. 

Łukasz Modelski wraz z uczestnikami w warsztatów przygotują potrawy wykorzystując historyczne przepisy kulinarne, w tym aż z XIV wieku. Po wspólnym gotowaniu przewidziana jest degustacja potraw i uczta na nią zaproszeni również rodzice uczestniczących w warsztatach dzieci.

– W trakcie biesiady pisarz opowiadał będzie o daniach kuchni historycznej – zapowiadają organizatorzy. 

Nabór uczestników trwa

Nabór uczestników warsztatów rozpoczął się 1 września i potrwa do 7 września. Liczba miejsc ograniczona (maksymalnie 10 uczestników). Decyduje kolejność zgłoszeń. Przyjmowane są one telefonicznie: 17 86 69 402, od 7:30 do 15:30, od poniedziałku do piątku.

Zapisu mogą dokonać wyłącznie rodzice/opiekunowie prawni dziecka. Należy podać imię i nazwisko dziecka oraz telefon lub e-mail. Osoby zakwalifikowane zostaną powiadomione e-mailowo lub telefonicznie w ciągu dwóch dni roboczych po zakończeniu naboru.

(ram)

redakcja@rzeszow-news.pl

Reklama

NAPISZ KOMENTARZ: