Jak będą wyglądać zabudowane podcienia Galerii Rzeszów? [WIZUALIZACJE]

19
Reklama

Radni nie chcą zgodzić się na zabudowę podcieni przy Galerii Rzeszów od strony ronda Dmowskiego. Inwestor uważa, że przeszklona przestrzeń w tym miejscu to dobre miejsce na kawiarnie. Ze swoich planów nie zamierza się wycofać.

 

Plan przebudowy Galerii Rzeszów zakłada budowę zewnętrznej windy obok wejścia do Hotelu Rzeszów, dobudowanie parkingu oraz zabudowę placu głównym wejściem do galerii od strony ronda Dmowskiego, gdzie znajdują się podcienia.

Ta ostatnia propozycja nie spodobała się miejskim radnym, którzy dyskutując nad planem zagospodarowania przestrzennego podczas kwietniowej sesji Rady Miasta skierowali projekt uchwały z powrotem do Komisji Gospodarki Przestrzennej.

 – Architekci mają prawo mieć swoje spojrzenie, ale my jesteśmy od tego, aby bronić przestrzeni publicznej przed niepotrzebną zabudową – stwierdził wówczas Andrzej Dec (PO), przewodniczący Rady Miasta.

Negatywna decyzja radnych nie zniechęciła jednak Ryszarda Podkulskiego, właściciela Galerii Rzeszów do zmiany planów. Co więcej, zlecił wykonanie wizualizacji obrazujących zabudowane podcienie przeszkloną, dwukondygnacyjną przestrzenią o powierzchni po 230 m kw. każda.

– Byłaby to przestrzeń przeznaczona na kawiarnie. Miejsce, gdzie można się spotkać – nie wchodząc nawet do galerii – porozmawiać przy kawie – twierdzi Mirosław Obarski z Galerii Rzeszów.

– W odróżnieniu od parasoli na Rynku projekt przeszklonych pawilonów przy wejściu do Galerii Rzeszów wpisuje się w nowoczesną bryłę tego budynku – dodaje z kolei Piotr Bugała, dyrektor infrastruktury Galerii Rzeszów.

Wacław Matłok, autor projektu zabudowy, dodaje, że rzeszowski Rynek – będący przestrzenią publiczną – jest również w połowie zajęty przez parasole, krzesła i stoły służące klientom, a projekt rozbudowy galerii został tak przygotowany, aby był neutralny wizualnie dla otoczenia i wpisywał się w przestrzeń publiczną.

– Chcemy zachęcić radnych do zmiany decyzji i wydania zgody na realizację tego projektu – mówi Piotr Bugała. – W tej chwili to najbardziej konkretna część planu modyfikacji Galerii Rzeszów. Pozostałe są dosyć odległe w czasie, ponieważ wymagają badań rynku, zaawansowanych prac projektowych i zdobycia finansowania na inwestycję – dodaje.

Zarys koncepcji rozbudowy galerii, oprócz zabudowy podcieni, zakłada dobudowanie 100-metrowego wysokościowca, który zostałaby podzielony na część biurową i mieszkalną.

– To zarys koncepcji, ponieważ zanim ruszą prace projektowe należy przeprowadzić badania rynku, które pozwolą stwierdzić, jakie jest zapotrzebowanie na tego typu przestrzenie w Rzeszowie. Pomoże to określić relację wielkości części biurowej do mieszkaniowej – tłumaczy Mirosław Obarski.

Koncepcja rozbudowy galerii zakłada również stworzenie trzypoziomowego parkingu. Przypomnijmy, że problemy z parkowaniem w galerii były tak duże, że od ponad tygodnia dwie pierwsze godziny postoju w galerii są darmowe, zaś pozostałe płatne – z wyjątkiem kina (4 godziny bezpłatne) i fitnessu (3 godziny bezpłatne).

(jg)

redakcja@rzeszow-news.pl

Reklama

NAPISZ KOMENTARZ:

Comments are closed.