Reklama

Proziaki, flaczki czy śledzik po żydowsku? Już niebawem okaże się, gdzie jest najsmaczniej i najtaniej. Stowarzyszenie Pro Carpathia tworzy miejski szlak kulinarny, do którego zaprasza rzeszowskich restauratorów.

Po Szlaku Podkarpackich Smaków, który wskazuje „najsmaczniejsze” miejsca w regionie, Pro Carpathia postanowiło zająć się stolicą Podkarpacia. Według pomysłodawców Rzeszów posiada bowiem odpowiednie warunki dla rozwoju turystyki, która przy właściwych działaniach ma szanse stać się jedną z ważnych gałęzi gospodarki miasta.

– Szybko rozwijającą i zasługującą na szczególną uwagę formą turystyki w Europie jest właśnie turystyka kulinarna – informuje Krzysztof Zieliński, moderator projektu w stowarzyszeniu. – Naszym celem jest przekonanie mieszkańców Rzeszowa oraz turystów do walorów kuchni regionalnej, jak i tradycyjnej, poprzez promowanie restauracji, które serwują te potrawy na terenie Rzeszowa.

W Rzeszowie coraz łatwiej znaleźć lokale, które serwują dania tradycyjne. Flaczki po rzeszowsku, studzienina, śledź po żydowsku, kaszanka z wątróbką robioną z pęczaku, tatar z wołowiny, żydowski czulent, żur rzeszowski czy proziaki, powoli stają się ulubionym menu mieszkańców Rzeszowa, którzy na nowo odkrywają różnorodność tradycyjnej kuchni. – Połączenie w nieformalną sieć, działających często od lat restauracji, stworzy ciąg atrakcji pod destynacją „Rzeszowski Szlak Kulinarny” – wyjaśnia Krzysztof Zieliński.

Obecnie stowarzyszenie przygotowuje przewodnik zawierający spis i opis restauracji, które kultywują kulinarną kulturę Rzeszowa, upamiętniając tradycje kuchni miejskiej. Publikacja będzie zachęcać do poznania niepowtarzalnego smaku rzeszowskiej kuchni, na którą złożyły się potrawy przygotowywane według żydowskich, węgierskich, austriackich, niemieckich, czeskich, rusińskich i oczywiście polskich przepisów.

Kolejnym elementem będzie stworzenie mapy z planem miasta i z naniesionym punktami kulinarnymi Szlaku. Pozwoli to np. turystom odkryć Rzeszów z innej, kulinarnej strony i połączyć zwiedzanie galerii, muzeów ze smakowaniem potraw naszej kuchni.

W okresie wakacji czterokrotnie odbędą się warsztaty rekonstrukcyjne, które poprowadzi doświadczona w daniach kuchni regionalnej Jagna Niedzielska. Przepisy zaczerpnięte zostaną z wydanej w Rzeszowie w 1885 r. publikacji „Książka kucharska czyli jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych”.

– Zapraszamy dobre restauracje do zgłaszania się do tworzonego Szlaku, restauratorzy nie poniosą żadnych kosztów z tytułu jego działania – zachęca Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia Pro Carpathia. – To ma być dobra zabawa połączona z edukacją kulinarną, a doświadczenia już działających miejskich szlaków w Gdyni, Białymstoku i Poznaniu wskazują, że korzyści oprócz restauracji odnoszą także mieszkańcy, jak i turyści.

Przez cały okres trwania projektu informację na jego temat pojawiać się będą na stronie www.podkarpackiesmaki.pl oraz na facebookowych profilach podkarpackiesmaki i Rzeszowski-Szlak-Kulinarny.

redakcja@rzeszow-news.pl

Reklama

NAPISZ KOMENTARZ:

Comments are closed.