W najbliższą sobotę (17 maja) w ramach Rzeszowskiego Szlaku Kulinarnego odbędzie się Rzeszowska Noc Restauracji. W dziesięciu restauracjach i barach w centrum miasta będzie można zjeść za 10 złotych lub taniej.
Rzeszowska Noc Restauracji jest uzupełnieniem Europejskiej Nocy Muzeów. Akcję rozpocznie się o godz. 19.00 i potrwa do godz. 23.00 lub dłużej, o ile lokal uzna to za stosowane. Tego wieczoru mieszkańcy Rzeszowa zwiedzający muzea i placówki kulturalne będą mogli spróbować także wybranych dań z renomowanych i wielogwiazdkowych obiektów kulinarnych za 10 zł.
Restauracje biorące udział w akcji „Danie za dyszkę”
Bar Szynk Rzeszowski (Rynek 5)
– wszystkie dania jak zawsze w cenie 8 zł
Hola Lola Cafe & Pub (ul. Mickiewicza 3)
– kanapka na bogato + gorący napój imbirowy
– żurek rzeszowski z pajdą chleba ze smalcem
Restauracja Česká hospoda (Rynek 5)
– gospodzki gulasz piwny z czeskimi knedli kami
Restauracja Grzesznicy (ul. 3 Maja 7):
– grillowany filet z kurczaka w sambalu z ręcznie robionymi gnocchi i surówką wiosenną
– makaron penne w delikatnym sosie z pieczarkami, pomidorem i szpinakiem
Restauracja Hotelu Ambasadorskiego (Rynek 13-14)
– kurczak suos-vide z zielonymi szparagami, makaronem i sosem bazylikowym
Restauracja Orchidea w Hotelu Prezydenckim (ul. Podwisłocze 48):
– pasztet z dzika z sosem żurawinowo- kminkowym i pieczywem
– sakiewka z kurczaka nadziewana oscypkiem z sosem żurawinowym z łódkami ziemniaczanymi w ziołach
– schab po rzeszowsku z kaszą gryczaną i duetem surówek
– szarlotka na ciepło z gałką lodów waniliowych oraz kawa z ekspresu
– gruszka zabajana w Brandy w sosie kawowym z lodami straciatella oraz kawa z ekspresu
Restauracja Patio w Hotelu Grand (ul. ks. Dymnickiego 1a)
– saltimbocca na papardelle z cukinii ze świeżym pesto (popularna włoska potrawa)
Restauracja Seta & Galareta (Rynek 10)
– wszystkie dania jak zawsze w cenie 8 zł
Restauracja Wesele w Hotelu Bristol (Rynek 20-23)
– pieczone proziaki z wątróbką drobiową, konfiturą z borówek i wiśniówką
Stary Browar Rzeszowski (Rynek 20-23)
– żeberka w sosie BBQ podane z purre ziemniaczano-porowym i zasmażaną kapusta z prawdziwkami
redakcja@rzeszow-news.pl