Już od dzisiaj (4 kwietnia) w każdy weekend kwietnia na stoisku Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Millenium Hall będzie można wykonać bezpłatne badania składu masy ciała. Stoisko będzie jednocześnie promować nowy kierunek studiów WSIiZ – dietetykę.

Najważniejszym elementem stoiska jest profesjonalne urządzenie – Analizator InBody170, dzięki któremu każdy chętny bezpłatnie uzyska sporo fachowych informacji na temat składu swojego ciała. Pozna także informacje o masie mięśniowej oraz masie tkanki tłuszczowej. Urządzenie poda również diagnozę otyłości.

– Chcemy, aby osoba, która wykona badanie, otrzymując wynik dowiedziała się także, że studiując dietetykę w WSIiZ będzie mogła poprawić swój i nie tylko swój stan zdrowia prawidłowo się odżywiając – wyjaśnia Urszula Binduga z Katedry Zdrowia Publicznego, Dietetyki i Chorób Cywilizacyjnych WSIiZ. – Sam pacjent będzie mógł stać się specjalistą w dziedzinie dietetyki podejmując kształcenie w WSIiZ – dodaje Binduga.

Skład ciała jest bardzo ważny i pomaga w zrozumieniu, jak schudnąć w zdrowy sposób. Sama dieta może doprowadzić do utraty wody oraz beztłuszczowej masy ciała (oba elementy są bardzo ważne dla zdrowego funkcjonowania organizmu). Urządzenie InBody pozwala monitorować utratę masy ciała poprzez pomiar tłuszczu w sposób gwarantujący utratę tkanki tłuszczowej. Poprzez śledzenie nie tylko utraty masy ciała, ale również jego składu, możemy otrzymać idealny typ ciała, wraz z wysoką ilością beztłuszczowej masy ciała oraz małą ilością tkanki tłuszczowej.

– Badania można wykonać w każdy weekend kwietnia (od piątku do niedzieli), w godzinach od 14:00 do 19:30, obok punktu informacyjnego w Millenium Hall. Wyjątek stanowi Wielki Piątek (18.04), kiedy stoisko będzie czynne w godzinach 10:00-13:00 – informuje Urszula Pasieczna, rzecznik prasowy WSIiZ.

1 kwietnia WSIiZ rozpoczęła rekrutację na studia, również na kierunku dietetyka. – Absolwenci studiów licencjackich na dietetyce uzyskają uprawnienia zawodowe, zgodnie z wymaganiami obowiązującymi w ochronie zdrowia, do samodzielnego prowadzenia działalności w zakresie żywienia, w tym dietoterapii – wyjaśnia prof. Jan Gmiński, kierownik Katedry Zdrowia Publicznego, Dietetyki i Chorób Cywilizacyjnych WSIiZ.

Powstanie kierunku dietetyka, jego koncepcja, program nauczania i sposób realizacji zajęć niezwykle pozytywnie zaopiniowało dotychczas 12 instytucji. Wśród nich znalazły się m.in. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Agencja Rynku Rolnego, Polskie Stowarzyszenie Diabetyków (Podkarpacki Oddział Wojewódzki), Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” oraz liczne przedszkola, szkoły, domy pomocy społecznej i uzdrowiska.

– To znakomita rekomendacja oferty dydaktycznej WSIiZ. Co więcej, zajęcia na Dietetyce będą prowadzić specjaliści m.in. z wymienionych instytucji. Studenci będą więc mogli liczyć na wysoki poziom zajęć i ich praktyczny charakter – tłumaczy prof. Jan Gmiński.

redakcja@rzeszow-news.pl

Reklama