Okovita

Każda edycja RestaurantWeekⓇ to kolejne kulinarne debiuty. W jesiennej odsłonie Festiwalu do odwiedzenia jest ponad 100 nowych restauracji w całej Polsce! Rezerwacje kulinarnych odkryć trwają. Gdzie zarezerwować stolik w Rzeszowie?

Tegoroczna edycja RestaurantWeekⓇ odbywa się pod hasłem #FoodieMoments i potrwa do 17 listopada. Na wszystkich Gości czeka trzydaniowe menu z prezentem od partnera w festiwalowej cenie 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł.

Poznaj 4 Debiuty RestaurantWeekⓇ

Ale Dym to dobry pretekst, żeby odkryć klimatyczny Rzeszów. Ulokowana na Grunwaldzkiej 5 restauracja serwuje kuchnię włoską w wydaniu, które napawa dumą. Używane tu produkty są doskonałej jakości, a pomysły Chefa nietuzinkowe.

Festiwalowe menu mięsne otwiera bruschetta z pastą z tuńczyka i pikantną kiełbasą n’duja. Na danie główne zjemy autorską pizzę z puree z dyni, grana padano DOP, mozzarellą fior di latte i pikantną gorgonzolą. Deser – cannoli z kremem pistacjowym – będzie ukoronowaniem tej uczty.

Menu wegetariańskie zapowiada się równie ciekawie. Na start bruschetta z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i bazylią. Danie główne to pizza z burratą, solą morską i pomidorami pelati, a deser – suflet czekoladowy z musem z jagód i miętą.

KUK NUK to nowoczesna, autorska kuchnia Macieja Stankiewicza, przygotowywana wyłącznie w oparciu o świeże, regionalne produkty dostarczane codziennie przez producentów z Podkarpacia. Sezonowa karta, zmieniająca się wraz z porami roku, nieoczywiste połączenie smaków oraz nowoczesne próżniowe gotowanie w niskich temperaturach w technologii sous-vide to najlepsza wizytówka i znak firmowy KUK NUK.

Wśród festiwalowych propozycji cenionego Chefa znalazły się m.in. Panierowany bakłażan z musem z sera feta, granatem, miętą, pesto z suszonych pomidorów i kruszonką z czarnych oliwek. Menu mięsne to krokiet z kaczki w panko z dyniowymi kluseczkami, żelem z buraka i olejem miętowym. Na deser w obu przypadkach – mus chałwowy z sosem pistacjowym i  żelem z owoców leśnych. Warto zapisać ten adres.

Delice to jedna z najciekawszych rzeszowskich propozycji. W sam raz na randkę, spotkanie z przyjaciółmi albo rodzinny obiad. Mimo krótkiego stażu na rzeszowskiej scenie kulinarnej, Delice już może pochwalić się niezłą renomą! Mieści się w jednej z najpiękniejszych dzielnic Rzeszowa, Alei pod Kasztanami, a jej flagowym produktem jest francuski ser Raclette, na bazie którego skomponowana jest większość karty menu.

Co restauracja przygotowała na swoją debiutancką edycję RestaurantWeekⓇ? Z przystawek mamy do wyboru: krem cebulowy z emulsją szczypiorkową i grzanką z pinsy z raclette lub pajdę pszenno-żytnią z raclette, cynamonowym kurczakiem i shimeji. Dania główne to risotto grzybowe na białym winie z czosnkiem niedźwiedzim, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym lub bowl z polędwiczką w posypce grzybowej, pieczonymi ziemniakami, kurkami, mini marchewką, kukurydzą, raclette i majonezem cebulowym. Deser to brioche z karmelizowaną pomarańczą, kremem cytrusowym z melisą i karmelem lub w wersji B ze śliwką w winie, czekoladowym kremem z mascarpone i cynamonową kruszonką. Brzmi obiecująco.

Limoncello to wyjątkowe miejsce na rzeszowskiej mapie kulinarnej. Nowo otwarta restauracja przy Alei Powstańców Warszawy 26a zachwyca smakiem, klimatem i obsługą. Jej kuchnia to prawdziwa uczta dla podniebienia, pełna polsko-włoskich smaków. Łatwo tutaj zasiedzieć się z przyjaciółmi do późnych godzin wieczornych, jest przecież tyle do spróbowania.

Na festiwalową przystawkę Limoncello proponuje bruschettę podawaną na foccaci własnego wypieku lub focaccię z piersią z kurczaka i sosem śliwkowym. Danie główne to pierożki z ricotta miętą i tymiankiem lub klasyczna lasagne z nutą cytrynową.Na deser w obu wersjach deser inspirowany Włochami z nutą pomarańczowego wermutu. Niebo w gębie!

Jakie Restauracje możesz jeszcze odwiedzić?

Umami, IKEDA SUSHI, Hilton Garden Inn Rzeszów, Blue Diamond (Trzebownisko), Wina Dajcie, Kulisy – Hotel Falcon, Capella Restaurant & Lobby Lounge i Okovita.

NOWOŚĆ – kolacja słowiańska

W Rzeszowie pojawia się wyjątkowe doświadczenie specjalne w Restauracji Okovita – Kolacja Słowiańska, która oferuje autentyczne smaki dawnej polskiej kuchni kresowej. Warto tam się wybrać, aby doświadczyć autentycznych smaków kuchni staropolskiej, które rzadko spotyka się we współczesnych restauracjach.

Każde danie przenosi gości w klimat dawnych kresów, od chleba z mąki żołędziowej po wykwintne połączenia mięs, takich jak dzik i jeleń. To kulinarna podróż przez tradycje, gdzie lokalne produkty, jak rokitnik i piwo kraftowe, łączą się z dawnymi recepturami.

Dodatkowo, połączenie każdego dania z odpowiednio dobranymi napojami – winem, piwem, smakowymi wódkami – podkreśla smak potraw i tworzy niezapomniane wrażenia. To doskonała okazja, by zbliżyć się do tradycji i smaków, które są częścią polskiego dziedzictwa kulinarnego.

Rezerwacje: /RestaurantWeek.pl/ oraz /app.rclb.pl

 

Reklama