Około 10 tys. porcji papieskiej kremówki rozdano w niedzielne popołudnie w Rzeszowie. Cukiernicy i piekarze przygotowali 95-metrową kremówkę z okazji z okazji 95. rocznicy urodzin Świętego Jana Pawła II.
Papieska kremówka upamiętniała także 24. rocznicę wizyty Jana Pawła II w Rzeszowie.
Kremówki rozdawano na ul. 3 Maja. Przygotowanie kremówki rzeszowskim cukiernikom zajęło trzy dni. Ciasto piekli w cukierni w Zaczerniu, a kremem przekładali je na ul. Miodowej w Rzeszowie.
Do kremówki wykorzystano ok. 300 kg mąki, 800 litrów mleka, 150 kg cukru, 3 tys. jaj, 25 litrów rumu, 200 kg masła, 800 kg margaryny, 50 kg rodzynek, 25 kg cukru pudru do posypania, 200 kg proszku budyniowego.
redakcja@rzeszow-news.pl
Reklama