Macie ochotę spróbować mięsa z pieczonego byka? Przyjdźcie w weekend (12-13 września) na rzeszowski Rynek. Będzie sporo kulinarnych atrakcji, zaśpiewa także Krzysztof Krawczyk.

W weekend na Rynku odbędzie się „Świętomięs Polski 2015”, organizowany m.in. przez Izbę Rzemieślniczą w Rzeszowie. Imprezie będzie towarzyszyć wystawa, prezentująca dorobek polskiego środowiska hodowców i producentów mięsa, z uwzględnieniem przetwórców lokalnych.

Święto jest organizowane przez środowisko rzemieślników, rolników, hodowców i producentów. Ma charakter promocyjny oraz pokazać wysokiej jakości polskie mięso i jego wartości odżywcze.

Główną atrakcją imprezy będzie pieczenie byka, które rozpocznie się w sobotę o godz. 15:00 i będzie trwało przez całą noc. Mięsa będzie można skosztować w niedzielę.

„Świętomięs Polski 2015” na Rynku rozpocznie się o godz. 12:00. Do godz. 18:00 trwać będzie parada mięsna z udziałem Młodzieżowej Orkiestry Dętej „Jaćmierz”, Teatru Ulicznego „Z Głową w Chmurach”.

Od 18:00 do 21:00 na scenie Rynku będą się odbywać prezentacje artystyczne przygotowane przez Wojewódzki Dom Kultury w Rzeszowie. Od 21:00 do 1:00 trwać będzie „Nocne czuwanie przy Byku”, czyli akcja happeningowa kulinarno-muzyczna, kameralny koncert i jam session zespołu bluesowego przy pieczeniu byka na rożnie.

W niedzielę impreza rozpocznie się już o godzinie 10:00. Do 14:00 zaplanowano Poranek Orkiestr Dętych z Podbeskidzia”. Od 12:00 do 18:00 kontynuacja parady mięsnej w wykonaniu Orkiestry „Jaćmierz” oraz Teatru „Z Głową w Chmurach”.

Od 12:00 do 14:00 w Urzędzie Miasta w sali sesyjnej odbywać się będzie konferencja naukowa „Bieżące problemy polskiej branży mięsnej”. Ceremonia oficjalna „Gala Mięsna” rozpocznie się na Rynku o godz. 15:00 i potrwa do 15:30.

Na Rynku od 12:00 do 18:00 będą otwarte strefy świętomięsne, gdzie będzie można spróbować mięsa z byka. Będzie też scena kulinarna, a na niej prezentacje kucharzy i mistrzów sztuki, warsztaty kulinarne i porady praktyczne, degustacje, lokalne tradycje kulinarne z Podkarpacia.

W programie także „Mięsna Wszechnica” – prezentacje i prelekcje naukowców. Będą również prezentacje sportowe, pokazy walk, animacje rekreacyjne, pod patronatem Lubelskiego Klubu Karate Tradycyjnego.

W Zagrodzie Młodych Hodowców odbywać się będą animacje plastyczne dla dzieci, zabawy ruchowe, konkursy z nagrodami. Od 15:30 do 16:00 na Rynku występować będzie Zespołu Pieśni i Tańca „Rzeszowianie”. Od 16:00 do 16:30 pierwsza część konkursów. Od 16:30 do 17:30 na Rynku zabrzmią covery Boney M. Potem kolejna część konkursów.

Od 18:30 do 19:30 przeboje włoskie w wykonaniu Haliny Benedyk i Marco Antonelliego. Od 19:30 do 20:15 ostatnie konkursy. Na koniec imprezy wystąpi Krzysztof Krawczyk z zespołem. Początek o 20:15. Koncert Krawczyka potrwa do 21:30. Na tym zakończy się „Świętomięs Polski 2015”.

TUTAJ zobaczycie relację z pierwszego dnia.

(kaw)

redakcja@rzeszow-news.pl

Reklama