Centralna Komisja ds. Stopni i Tytułów przyznała Wydziałowi Biologiczno-Rolniczemu Uniwersytetu Rzeszowskiego uprawnienia do nadawania stopnia doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.
Komisja swoją decyzję podjęła po zasięgnięciu wcześniej opinii Rady Głównej Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Wydział Biologiczno-Rolniczy w ciągu 13 lat swojego istnienia uzyskał czwarte uprawnienie akademickie dla Uniwersytetu: prawa doktoryzowania w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.
– Dzisiaj Wydział posiada wysoki potencjał naukowo-badawczy o zasięgu krajowym i międzynarodowym, o czym świadczą dwukrotnie uzyskane międzynarodowe nagrody „Elsevier Research Impact Leaders Awards” – przypomina prof. Czesław Puchalski, dziekan Wydziału Biologiczno-Rolniczego UR.
Wydział otrzymał 9,5 mln zł z programu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego „Regionalna Inicjatywa Doskonałości” na projekt „Rozwój potencjału badawczego w obszarze nauk rolniczych UR szansą dla gospodarki żywnościowej”.
Maciej Ulita, rzecznik UR przypomina, że Wydział Biologiczno-Rolniczy w ostatnich pięciu latach zrealizował szereg projektów badawczych o wartości ponad 60 mln zł i jest niekwestionowanym liderem w zakresie uzyskanych patentów, wdrożeń i współpracy z gospodarką.
Bądź na bieżąco.
Obserwuj nas na Instagramie!– Dzięki osiągnięciom Wydział posiada swoją markę i jest identyfikowany w gremiach naukowych zarówno krajowych, jak i zagranicznych – dodaje Maciej Ulita.
Nie tak dawno uprawnienia do nadawania stopnia doktora otrzymały dwa inne uniwersyteckie wydziały: Medyczny oraz Wydział Prawa i Administracji. Pisaliśmy o tym TUTAJ.
(ram)
redakcja@rzeszow-news.pl