400-złotowym mandatem ukarali celnicy z lotniska w Jasionce pasażera z USA, który w walizce przewoził ponad 14 kg mięsa.
Jak przypomina podkom. Edyta Chabowska, rzecznik Izby Administracji Skarbowej w Rzeszowie, na teren Unii Europejskiej nie można przywozić żywności pochodzenia zwierzęcego: mięsa, wędlin, nabiału.
– Mogą zawierać patogeny wywołujące choroby zakaźne u zwierząt, dlatego na granicy trzeba umieścić je w specjalnych pojemnikach. Wyjątkiem jest żywność dla niemowląt i produkty spożywcze używane ze względów zdrowotnych – wyjaśnia rzecznik Chabowska.
Do tego zakazu nie zastosował się jeden z pasażerów, który przyleciał z USA do Polski. Celnicy z lotniska w Jasionce w bagażu mężczyzny wykryli ponad 14 kg produktów mięsnych. Pasażer został za to ukarany 400-złotowym mandatem.
Jak podaje Izba Administracji Skarbowej w Rzeszowie, celnicy na lotniczym przejściu granicznym Rzeszów-Jasionka od początku tego roku zatrzymali już ponad 170 kg produktów mięsnych objętych zakazem przywozu.
Bądź na bieżąco.
Obserwuj nas na Google News!To, co możemy przewozić przez granicę UE i w jakich ilościach jest ściśle uregulowane przepisami. Służbom celno-skarbowym należy zgłaszać towary powyżej 300 euro (przewożone lądem) i powyżej 430 euro (przewożone drogą lotniczą lub morską)
Sprawdzać należy także normy ilościowe przewożonych wyrobów akcyzowych (papierosy, alkohol), które są także różne w zależności od środka transportu.
(ram)
redakcja@rzeszow-news.pl