Reklama

Radni Rzeszowa uchwalili plan zagospodarowania przestrzennego dla działki u zbiegu ulic Słowackiego i Króla Kazimierza. Tam, gdzie jest parking, ma zostać odtworzona kamienica.

Teren, na którym jest parking, od lat jest przedmiotem dyskusji, jak go inaczej zagospodarować. Był pomysł by wybudować tam wielopoziomowy parking, ale jak szybko pomysł się pojawił się, tak szybko ucichł, szczególnie, że wielu mieszkańcom Rzeszowa taka inwestycja w ścisłym centrum miasta nie podobała się. Krytykowali ją też architekci.

Z braku koncepcji, ponad roku temu pojawił się inny pomysł, jak chociaż wizualnie ożywić tę część miasta. Dwie studentki architektury z Politechniki Rzeszowskiej – Paulina Kawa i Alicja Małek – zaprojektowały „żywą ścianę” przy rzeszowskim ratuszu. W nocy na ścianie miałyby być widoczne twarze Józefa Szajny, Jerzego Grotowskiego i Tadeusza Kantora. Ten pomysł również został tylko na papierze.

Na wtorkowej sesji Rady Miasta Rzeszowa, radni uchwalili plan zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu. To ważny dokument, który ma chronić miasto przed inwestycją, która mogłaby zaburzyć architektoniczny układ w ścisłym i zabytkowym centrum Rzeszowa.

Plan określa, że na działce, na której obecnie jest parking, może powstać budynek, który będzie pasował do otoczenia, co w praktyce oznacza, że w tym miejscu zostałaby odtworzona kamienica, wyburzona przez Niemców podczas II wojny światowej.

– Zachowane mają być proporcje okien, dachu, gzymsów. Wyobraźnia architektów jest nieograniczona. Budynek nie może być wyższy od budynku ratusza – mówi nam Anna Raińczuk, dyrektor Biura Rozwoju Miasta Rzeszowa. Pod przyszłym budynkiem będzie mógł powstać podziemny parking.

Jeżeli miasto zdecyduje się na sprzedaż działki, to inwestor będzie musiał ściśle trzymać się zapisów planu zagospodarowania przestrzennego.

redakcja@rzeszow-news.pl

Reklama

NAPISZ KOMENTARZ: