Reklama

Dokładnie 12 kwietnia br., w niedzielę czeka nas ten wspaniały dzień, który zostanie w naszej pamięci z czekoladowym smakiem. Tak więc nie polecam jednego lokalu, ale aż SZEŚĆ.

A dlatego, że w każdym z nich tego dnia będzie coś specjalnego dla smakoszy tego wyjątkowego w naszej historii wyrobu cukierniczego, zgodnie z definicją sporządzanego z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe), środka słodzącego i innych dodatków.

Dlaczego czekolada dla nas jest tak ważna – bo poprawia nastrój, koncentrację, spowalnia procesy starzenia, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo – tych zalet w przypadającym w niedzielę Światowym Dniu Czekolady nie odmawiają jej nawet lekarze. Może nam dać witaminy z grupy A, B, E oraz składniki potrzebne do produkcji serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Chroni pamięć, opóźnia starzenie, działa nawilżająco, tonizująco, rewitalizująco.

Warto czytać etykiety

Oprócz poprawy nastroju, na pewno poprawia koncentrację. Z okulistycznego punktu widzenia szczególnie cenna jest witamina A, która poprawia kontrast, zwłaszcza w ekstremalnych warunkach. Gorzką czekoladę zaleca się np. pilotom przed lotem. Bo najzdrowsza jest właśnie czekolada gorzka. Wartościowa czekolada musi mieć powyżej 70 proc. kakao.

Nie jest też obojętne, w jaki sposób będzie zrobiona. Optymalnie byłoby, gdyby ziarna były suszone, nie palone. Warto czytać etykiety. I warto wiedzieć, że czekolada ma dużą wartość energetyczną. Pięć tabliczek czyli pół kilograma wystarczy, aby pokryć całodzienne zapotrzebowanie na energię.

Czekolada słodka, gorzka, biała, wyśmienita, pachnąca, o pięknym kolorze – to magia smaku! Doskonale komponuje się z winem czerwonym, kawą, rumem, koniakiem i whisky.

Kotlet de volaille z czekoladą

W niedzielę przejdźcie się wiec koniecznie po ulicach Rzeszowa zaglądając do restauracji i kawiarni oraz cukierni smakując w każdej z nich (lub prawie każdej) małe co nieco.

Rywalizacja o palmę pierwszeństwa – w czekoladowym temacie – rozgrywać się będzie pomiędzy Restauracją Niebieskie Migdały (ul. 3 Maja 8) a Wypiekarnią – Słodkie Słone Wypieczone (ul. Matejki 7). W tej pierwszej będziemy mogli zamówić ravioli ze szpinakiem i czekoladą, kotlet de volaille z czekoladą i pomarańczą, a nawet polędwiczkę z sosem czekoladowym. Na deser mamy czekoladowe pancakes z bananem.

Z kolei w Wypiekarni – Słodkie Słone Wypieczone czekać na nas będzie niebiańskie ciasto czekoladowe z musem z gorzkiej czekolady (bezglutenowe), także tarta czekoladowa z gruszkami i solonym karmelem. Dla wybrednych będzie również placek z gorzką czekoladą z orzeszkami pekan nasączony oryginalnym burbonem z Kentucky. A szczególnie wytrwali zachwycić się będą mogli smakiem tarty z jagodami i musem z białej czekolady.

Sałatka z… czekoladą

Hotel Ambasadorski (Rynek 13-14) zaprasza do Cukierni Wiedeńskiej, gdzie w odpowiednim klimacie zjemy torcik czekoladowy Myszka przygotowany z dwóch gatunków czekolad.

Kawiarnia Hola Lola (ul. Mickiewicza 3) zaserwuje nam tartę z czekoladą, a w Restauracji Grzesznicy (ul. 3 Maja 7) zjemy sałatkę… oczywiście z czekoladą.

Natomiast w Restauracji Gościniec (ul. Przemysłowa 3) czekać na Was będzie oryginalne połączenie smaków – orzechy i czekolada, w postaci tortu orzechowo-czekoladowego. Puszyste płytki ciasta orzechowego, przekładane błyszczącą, słodką masą czekoladową. Tort jest słodki, ale takie maja być desery…

A wieczorem w niedzielę najlepiej będzie sobie usiąść przed telewizorem i w błogim nastroju z gorzką koniecznie szklanką herbaty wspominać niedzielne czekoladowe szaleństwo. Smacznego!

Reklama