Sale restauracji Hotelu Ambasadorskiego (Rzeszów, Rynek 13-14) zajmują zabytkowe piwnice kamienicy przyrynkowej, z widokiem – w barze – na fragment podziemnej trasy turystycznej.
Kuchnia restauracji promuje zasady Slow Food, czyli regionalną naturalną żywność, a karta menu zmienia się wraz z porami roku.
Przygotowywane tu dania to umiejętne łączenie tradycji staropolskiej kuchni dworskiej (m.in. tak popularne wówczas i różnorodne przyprawy, obecność derenia), z elementami regionalnej kuchni włościańskiej, jak np. proziak czy gołąbki.
A co warto zamówić dziś? Na przystawkę plastry pieczonej gęsi z morelowa konfiturą, pestkami dyni i bukietem ziół. Z zup koniecznie unikalny krem z pieczonej bulwy selera z kaszanką pilzneńską, a na danie główne, do wyboru: górkę cielęcą przyrządzoną metodą sous-vide na purre gruszkowo-pietruszkowym z warzywami duszonymi w maśle lub kaczą pierś przyrządzoną metodą sous-vide z sezonowymi warzywami i sosem kminkowym lub sandacza na warzywnym spaghetti z kurkami, szyjkami rakowymi i młodymi ziemniakami.
Goście restauracji mają również okazję wypróbowania wyśmienitych nowości wprowadzonych do menu przez Szefa Kuchni Dorotę Pajęcką. Zakosztować można nowości takich jak kotleciki jagnięce przygotowywane metodą sous-vide oprószone miętą, pierogi z soczewicą w sosie borowikowym oraz sałatki z kopru włoskiego, gruszki i sera pleśniowego.
Idee slow foodu, sezonowa kuchnia, kucharze którym zależy, no trudno się do czegoś tu przyczepić. No jest jedno – ceny nie są na poziomie baru, ale cóż się dziwić skoro to lokal z pierwszej – rzeszowskiej – ligi. Z drugiej strony może powinienem mieć „pretensje” do szefa, że nie zarabiam więcej. I wtedy zdecydowanie przyjemniej czekałoby mi się na kelnera z rachunkiem.
Wielbiciele nie tylko wyśmienitego jedzenia, ale i dobrej muzyki, we wtorki, środy i czwartki mogą spędzić wieczór z dźwiękami pianina w tle za sprawą Grzegorza Pacześniaka.
I ważna informacja dla osób, które mają problem z tolerancją glutenu – w restauracji jest specjalnie przygotowane menu bez glutenu





![Nocna łuna nad Iwlą. Samochód osobowy zamienił się w kulę ognia [ZDJĘCIA] pożar samochodu](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/12/chyrowa-pozar-samochodu-08-218x150.jpg)


![Pożar hali w zakładzie produkcyjnym na Podkarpaciu [ZDJĘCIA]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/12/pozar-czudec1-218x150.jpg)


![Prezydent Nawrocki: dzięki takim miejscom, jak hub logistyczny na Podkarpaciu, możliwa jest obrona Ukrainy [FILM & ZDJĘCIA]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/12/001_Prezydent_Karol_Nawrocki_wizyta_port_Rzeszow_Jasionka_i_POLLOGHUB_20251202_MWB20055-218x150.webp)



![Wisłokostrada w Rzeszowie na finiszu. W styczniu trasa ma być gotowa [WIDEO]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/12/wislokostrada2-218x150.jpg)
![Nowy dziecięcy OIOM w Rzeszowie otwarty. To jedyne takie miejsce na Podkarpaciu [ZDJĘCIA]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/12/otwarcie-oiom-rzeszow-218x150.jpg)
![Budowa nowej drogi ekspresowej na Podkarpaciu coraz bliżej. Trasa ułatwi dojazd do S19 [MAPA]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/10/droga-ekspresowa-pogladowe-218x150.jpg)

![Dostawczak w Jeziorze Solińskim. Internauci snują teorie – nikt nie trafił [ZDJĘCIA]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/11/polanczyk-dostawczy-w-wodzie-06-218x150.png)





![Stare rury na Podwisłoczu muszą zniknąć. Rzeszów modernizuje sieć ciepłowniczą [ZDJĘCIA]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/10/Projekt-bez-nazwy-3-2-218x150.jpg)










![Kończy się sezon turystyczny w Zamku w Łańcucie. Czeka tam wyjątkowa atrakcja [ZDJĘCIE]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/11/muzeum-zamek-lancut-storczyk-218x150.jpg)










![Wisłokostrada w Rzeszowie na finiszu. W styczniu trasa ma być gotowa [WIDEO]](https://rzeszow-news.pl/wp-content/uploads/2025/12/wislokostrada2-324x235.jpg)