Gluten, zaraz po białku mleka krowiego, jest jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych. Z uczuleniem na to białko zmaga się nawet 10-25 procent osób. Ta dolegliwość oznacza całkowite wyeliminowanie z jadłospisu produktów zawierających gluten, w tym klasycznej pizzy z pszennej mąki. Na szczęście, nawet jeśli masz alergię na gluten, wcale nie musisz całkowicie rezygnować ze swojego ulubionego włoskiego przysmaku. Dowiedz się, jak przyrządzić pizzę w wersji bezglutenowej.
Ciasto na pizzę ze specjalnej mieszanki mąk
Jeśli chcesz w szybki i prosty sposób przyrządzić pizzę bezglutenową, wystarczy, że skorzystasz z gotowej specjalnej mieszanki mąk niezawierających glutenu.
Do przygotowania takiego ciasta będziesz potrzebować:
- 2 szklanki bezglutenowej mąki chlebowej
- niepełną szklankę letniej wody
- 1 saszetkę drożdży suszonych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżkę cukru.
Dysponując takimi składnikami, wyrób ciasto i piecz zgodnie z klasycznym przepisem na pizzę.
Ciasto na pizzę z mąki gryczanej
Tradycyjna pizza z pizzerii w Rzeszowie, Wrocławiu, Kielcach czy innych miastach może zostać zastąpiona pizzą z ciasta gryczanego.
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- pół szklanki gorącej wody
- 3 łyżki oleju.
Zagnieć ciasto, postępując tak samo jak w przypadku klasycznego przepisu na ciasto z maki typu 00.
Pizza na ziemniaczanym spodzie
Ziemniaki to naturalne produkty, które nie zawierają glutenu, dlatego można wykorzystać je do przyrządzenia nietypowej, ale bardzo smacznej i zdrowej pizzy.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- oliwa lub olej
- przyprawy (bazylia, tymianek, oregano)
Obierz ziemniaki, pokrój nakawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu pozostaw do wystygnięcia, a następnie przepuść je przez praskę (ewentualnie możesz ugnieść tłuczkiem). Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz przyprawy. Wyrabiaj na gładką masę, a następnie przełóż na blachę posmarowaną cienką warstwą oliwy lub oleju.
Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika (220oC) i piecz przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika masa powinna być chrupka na zewnątrz i sucha.
Pizzerie wychodzą naprzeciw „bezglutenowcom”
Chociaż pizzę w wersji bezglutenowej można przyrządzić samodzielnie, coraz więcej pizzerii wychodzi naprzeciw oczekiwaniom osób uczulonym na gluten. Analizując lokale znajdujące się w bazie serwisu gastronomicznego PizzaPortal.pl, można stwierdzić, że pizza serwowana w Rzeszowie Warszawie i innych miastach dostępna jest także w wersji bezglutenowej.
Jeżeli więc masz ochotę na smaczną pizzę, złóż zamówienie online. Określ swoją lokalizację, wybierz pizzerię i dodaj do koszyka konkretne pozycje z menu. Gorąca pizza bezglutenowa zostanie dostarczona pod wskazany adres.