Czeski Pils i Marcowe – piwa rzeszowskiego Browaru Manufaktura – zdobyły dwa złote medale na Konkursie Piw Rzemieślniczych (Kraft Roku 2024). To największe i zarazem najbardziej prestiżowe wydarzeniu rynku piw rzemieślniczych w Polsce.
Prestiżowy konkurs z ogromną konkurencją
Konkurs Piw Rzemieślniczych organizowany jest od 2007 roku. Mogą w nim brać udział wyłącznie browary rzemieślnicze i restauracyjne. Piwo oceniane było przez 44 profesjonalnych sędziów z Polski, USA, Włoch, Niemiec, Hiszpanii, Panamy, Ukrainy, Belgii, Wielkiej Brytanii, Indii i Słowacji.
Liczba zgłoszonych trunków stale rośnie. Tegoroczna edycja przyciągnęła 113 browarów, które zgłosiły do konkursu łącznie 819 piw.
Nagrodzone piwa: Czeski Pils i Marcowe
Czeski Pils został wyróżniony w kategorii Bohemian Lager, podczas gdy Marcowe triumfowało w kategorii Other Amber Lager. Czeski Pils wyróżnia się wyraźnym aromatem i delikatną, ale wyczuwalną goryczką. To cecha charakterystyczna dla tradycyjnych czeskich piw. Inspiracją w tym przypadku była receptura pilznerów warzonych w Czechach, mateczniku tego stylu.
Ojcowie sukcesu
Za recepturę i codzienną produkcję nagrodzonych piw odpowiadają rzeszowscy piwowarzy Wojciech Szczepański i Michał Jadwisiak.
– Czujemy się wyróżnieni tą nagrodą – mówi Wojciech Szczepański. – Pracowaliśmy, np. nad Czeskim Pilsem, od lat, aby ten trunek był jak najbardziej zbalansowany i dopracowany. Na konkurs trafiło dokładnie takie piwo jakie jest podawane w Browarze Manufaktura – podkreśla Szczepański.
– Nasze piwa składają się z wody, słodu, chmielu i drożdży oraz są warzone jak dawniej – mówi Michał Jadwisiak. – Nie filtrujemy sztucznie, jak w przemysłowej produkcji, bo to odbiera mikroelementy; piwo klaruje się samo. Poza tym nie jest pasteryzowane. Gazowanie odbywa się również naturalnie za co odpowiadają drożdże. Proces jest w 100 proc. naturalny, tak się kiedyś warzyło piwo – podkreśla Michał Jadwisiak.
Kolejny sukces
To już kolejny raz, kiedy Browar Manufaktura Rzeszów wygrywa w tym prestiżowym konkursie. W 2019 roku srebrny medal zdobyło piwo New England IPA w kategorii Hazy IPA. Obecne dwa złote medale potwierdzają wysoki i stały poziom rzemieślniczej jakości piw warzonych w Rzeszowie.
Naturalna produkcja i tradycyjne receptury
Piwowarzy z Browaru Manufaktura Rzeszów korzystają z naturalnych metody produkcji, w oparciu o receptury inspirowane piwem czeskim. Instalacja browaru pochodzi z Czech, gdzie obaj piwowarzy przechodzili szkolenia i wizytowali lokalne browary.
Rozwiązania, które stosują wywodzą się wprost z tradycyjnych sposobów warzenia piwa i obejmują:
- naturalną klarowność – bez filtracji przemysłowej, dzięki czemu piwo zachowuje mikroelementy
- brak pasteryzacji – pozwala na zachowanie pełni smaku
- naturalne gazowanie – za które odpowiadają drożdże
- wszystkie składniki – woda, słód, chmiel i drożdże – są dobierane z najwyższą starannością, bez skrótów stosowanych w piwowarstwie koncernowym.
(Rom)
Tekst ma charakter informacyjny i nie stanowi zachęty do konsumpcji. Przypominamy o konieczności odpowiedzialnego spożywania alkoholu.
Czytaj więcej: