43 minut potrzebował na zjedzenie 1,5-metrowej tortilli zwycięzca konkursu „Tortdzilla” zorganizowanego przez rzeszowską restaurację Kebabs House.
Konkurs odbył się w sobotę 25 listopada. Konkursowa potrawa składała się z sześciu tortilli wypełnionych po brzegi soczystym kurczakiem, świeżymi ziołami warzywami oraz sosem łagodnym. Do konkursu zgłosiło się 32 uczestników. Czwórka śmiałków, który wzięli udział w wyzwaniu, została wyłoniona na podstawie odpowiedzi na pytanie konkursowe zawarte w formularzu zgłoszeniowym.
Gigantyczna, tytułowa „Tortdzilla” miała aż 1,5 m długości i była najprawdopodobniej największą tego typu w Polsce. Za jej przygotowanie odpowiadał sam szef kuchni w Kebabs House – Eli Harsan.
Na czas rywalizacji restauracja zamieniła się w arenę konsumpcyjnego wyzwania. Zawody cieszyły się dużą popularnością wśród mieszkańców Rzeszowa, którzy licznie przybyli dopingować zawodników.
Punktualnie o godz. 20:00 wszyscy zawodnicy zaczęli swoje zadanie konkursowe. Jak się okazało, konsumpcja tortilli była nie lada wyzwaniem dla wszystkich. Choć rywalizacja była zażarta to tylko jednemu z uczestników udało się zjeść „giganta” w całości. Zwycięzca potrzebował na to aż 43 minut. Pierwszym rzeszowskim królem w jedzeniu tortilli został Wojtek.
Kolejne miejsca na podium zajęli Konrad i Paweł. Pierwsze trzy miejsca w nagrodę za pełną poświęcenia walkę otrzymali od właściciela w Kebabs House pamiątkowy dyplom, vouchery obiadowe oraz przepyszną baklawe.
Konkurs okazał się dużym sukcesem. – Do tej pory widziałam takie wydarzenia tylko na YouTube. Cieszę się, że mogłam zobaczyć i wesprzeć zawodników – mówił jeden z kibiców.
Eli Harsan zapowiedział, że w Nowym Roku zorganizowany zostanie nowy challenge, którego tematem będzie gigantyczny hamburger. – Już teraz zapraszam do mojej restauracji, by spróbować prawdziwych specjałów kuchni tureckiej, kurdyjskiej oraz prawdziwych amerykańskich burgerów – zachęca restaurator.
Kebabs House znajduje się w sercu miasta – w Rynku. Orientalne smaki, świeże składniki oraz rodzinna atmosfera – to tylko kilka elementów, które sprawiają, że Kebabs House to miejsce do którego chcę się wracać. Restauracja została także doceniona w konkursie na 50 najlepszych restauracji na Podkarpaciu.
redakcja@rzeszow-news.pl