Reklama

Wkrótce mieszkańcy Rzeszowa będą mogli poczuć się jak w Neapolu. Wszystko za sprawą Włoskiej 16 – nowej restauracji serwującej pizzę przyrządzaną wyłącznie z oryginalnych składników i według ściśle określonej receptury. Otwarcie lokalu zaplanowano na 10 października br. 

Włoska 16 będzie mieściła się przy ul. Słowackiego, w bezpośrednim sąsiedztwie Browaru Manufaktura Rzeszów. Zarówno w wystroju, jak i technice przygotowywania potraw restauracja będzie nawiązywała do najlepszych neapolitańskich tradycji. Dlatego w lokalu nie zabraknie licznych akcentów kojarzących się z włoską kuchnią i przyjemnością jaką daje dobre jedzenie.

Największy piec tego typu w Polsce 

Sercem restauracji będzie oryginalny piec Moretti-Forni wykonany we Włoszech – jedyny w Polsce tak duży. Został zaprojektowany i wykonany na specjalnie zamówienie z myślą o wypiekaniu pizzy neapolitańskiej. Przykuwający oko wygląd nawiązuje do tradycyjnych pieców opalanych drewnem. Maksymalna temperatura sięga w nim ponad 500 stopni Celsjusza. Dzięki temu wypieczenie idealnej pizzy zajmie niespełna minutę.

https://www.facebook.com/wloska16rzeszow/posts/211546270393414?__cft__[0]=AZXSEDw8k-eX4rSCvQioo-zG_pzP4_ghHdUICUpGopRN5e7PbVfvk-zOZVuPvOkn__D9LvyetNDb1677VCWTf-U8joD3n0rgbe-b7UfzD5agqAuEMgLC3b3rJaBDzVuQsSQo1B4YD3P-wFqJLfdUI5zSqCKpz8EyHXg3G1Elx8gCHPmr16HB3O_VHMi2finO_GQ&__tn__=%2CO%2CP-R

Ulubione danie Polaków

Jak podkreśla Jakub, manager Włoskiej 16, pizza należy do ulubionych dań Polaków. Ale znalezienie jej w prawdziwie neapolitańskim wydaniu jest w naszym kraju bardzo trudne. Pizza neapolitańska pod wieloma względami różni się od tej, która najczęściej gości na naszych talerzach. Wytwarzana jest metodą rzemieślniczą, wymagającą cierpliwości i odpowiedniego podejścia. Formuje się je tylko przy użyciu rąk, dzięki czemu okrągły placek otoczony jest grubymi, puszystymi brzegami.

Pizza “panterka”

Równie ważne co technika przygotowania ciasta, są najwyższej jakości składniki. Do przygotowania pizzy neapolitańskiej stosuje się wyłącznie oryginalne produkty pochodzące z włoskiego regionu Kampania, w tym m.in. rosnące na polach wulkanicznych pomidory San Marzano oraz mozzarellę fior di latte. Po upieczeniu pizza neapolitańska jest chrupiąca, lekka i aromatyczna. Posiada płaski, cienki środek, a jej brzegi zdobią charakterystyczne czarne kropki, tzw. “panterka”.

We Włoskiej 16 pojawią się też inne potrawy rodem ze słonecznej Italii. Na gości czekały będą m.in. pyszne makarony, przystawki i zupy. Podobnie jak pizza, wszystkie dania będą przygotowywane z oryginalnych włoskich składników.

Godziny otwarcia

W restauracji będzie znajdowało się aż 140 miejsc siedzących. Otwarcie zaplanowano na sobotę, 10 października br. Włoska 16 będzie czynna przez sześć dni w tygodniu, od wtorku do niedzieli (wt. – pt. od 13 do 22, sob.- niedz. od 12 do 22).

Reklama

NAPISZ KOMENTARZ: