Reklama

Gdzie można w stolicy województwa solidnie, ciekawie, smacznie zjeść? Takie pytanie pada z ust niekoniecznie wyrafinowanego smakosza, ale każdego kto chciałby wypić rano dobrą kawę z rogalikiem, zamówić lunch, udać się na obiad czy kolację w gronie znajomych, właśnie w Rzeszowie.

Stali bywalcy lokali wybierają zazwyczaj 2-3 ulubione miejsca, nie poszukując/ryzykując nowym wyzwań, tym bardziej utrudnione zadanie mają odwiedzający nas turyści czy też przyjezdni.

Dla ułatwienia więc zabieram chętnych na ciekawy – autorski – spacerek po doznaniach kulinarnych w mieście nad Wisłokiem

Česká hospoda – w tym działającym od grudnia 2012 r. lokalu odtworzony został klimat prawdziwie czeskiej knajpy. Wchodzących wita wielki bar w przedwojennym stylu, zastawiony szklaneczkami, kieliszkami i kuflami, w lokalu rozbrzmiewa czeska muzyka, na ścianach zawieszono fotografie czeskich miast, reklamy browarów. Zamówić można proste i smaczne dania rodem znad Wełtawy.

Na przekąskę zjemy tu m.in. utopence (serdelki w zalewie korzennej podawane z cebulką, ogórkiem i ostrą papryczką), danie pivní pochoutka s hořčicí czyli grillowane kiełbaski z czeską musztardą i chrzanem, a także niezwykle aromatyczny smażony chleb podawany z pikantnym gulaszem wieprzowym – masová topinka.

Z zup czeka na nas kapustová polévka s houbami (kapuśniak na śmietanie z grzybami), rajská polévka (zupa pomidorowa z serem Niva), gulášová (zupa gulaszowa z wołowiną i fasolą średnio ostra) i dršťková (flaczki wołowe).

Na drugie: smażony słowacki ser z szynką, sosem tatarskim i frytkami, pieczone udko z kaczki podawane z knedlikami i czerwoną kapustą. Smakoszy chętnie zamówią uzené koleno czyli golonkę przyrządzoną na czeski sposób: peklowaną, wędzona i podawaną z chrzanem, musztardą i wiejskim chlebem. Tylko w środy polecane są bryndzové halušky – kluseczki z ciasta ziemniaczanego, przecierane przez sito i wymieszane z oryginalną bryndzą.

Dbając o jakość dań, wszystkie najważniejsze produkty m.in. ser do wyprażania, musztarda, kapusta, knedliki oraz przyprawy są sprowadzane z Czech.

Wielbiciele słodkości rozsmakują się w czeskich kultowych frykasach tj. studencka pecet, lentilki, bramborky, czy fidorki. Zamówić można rum z kofolą, dostępne są cztery rodzaje piwa z beczki „czepowanego na trzy takty”, każde z innego browaru, a i wybór czeskich piw butelkowych jest spory.

Nalewanie piwa traktuje się tu jak rytuał, aby nie przegazować, tłoczone specjalną mieszanką azotu. Nie mogło jednak w menu zabraknąć także tradycyjnych, polskich dań jak pierogi, żurek na domowym zakwasie czy bigos po staropolsku.

Restauracja wprowadziła do swojej winoteki szereg propozycji czeskich winnic z obszaru Moraw, generalnie win wytrawnych i półwytrawnych. To wynik współpracy jaką nawiązał z nią dystrybutor czeskich win – firma Amazis.net.

Reklama