Pokaz kulinarny w wykonaniu Agnieszki Sulikowskiej-Radi, uczestniczki programu Master Chef, był główną atrakcją sobotniego Świątecznego Miasteczka w Rzeszowie. W niedzielę zamknie je Ice Show.
– Bardzo dużo miałam do czynienia z szefami kuchni i każdy przynajmniej raz zrobił danie niejadalne – mówiła podczas pokazu na rzeszowskim Rynku Agnieszka Sulikowska-Radi.
Śledź jest bardzo intensywny w smaku. Przystawka, którą przygotowała uczestniczka Master Cher składała się z czterech podstawowych składników, ale – jak mówi sama kucharka – najlepsze są dania proste.
Do dań, które przygotowała Agnieszka, użyła śledzia, startego selera, rodzynki moczone na całą noc w alkoholu, pokrojone orzechy i podsmażone na patelni. Przystawkę zaserwowano na salaterkach takich jak na pumpernikiel. Do smaku Agnieszka Sulikowska-Radi dodała jeszcze ser wasabi.
Podczas przyrządzania dań, uczestniczka Master Chef opowiadała różne anegdotki ze swojego życia. Jedną z nich było wspomnienie, jak jej rodzice z uśmiechem na twarzy zjadali jej pierwsze danie specjalne, czyli makaron z serem żółtym i białym.
Ośmiornica zamiast karpia
Agnieszka Sulikowska-Radi zapraszała też do restauracji, którą prowadzi z Barbarą Ritz. Każdy na hasło „Miasteczko Świąteczne” zostanie u niej poczęstowany nalewką.
Półfinalistka kulinarnego programu Master Chef jako danie główne przygotowała bardzo szybką zupę grzybową. Jej podstawą był wywar z warzyw. Do tego dodała krem z borowików, sól i pieprz. Wyjątkowym elementem szybkiej zupy były prażone nasiona słonecznika.
Drugie danie to oczywiście ryba, bo wigilia bez niej nie może się obejść, chociaż Agnieszka Sulikowska-Radi stwierdziła, że można przygotować wieczerzę w sposób bardzo niecodzienny, ale jednocześnie serwując stworzenie, które zamieszkuje wodę.
– W tamtym roku z siostrą odbiegłyśmy od tradycji serwując na wigilii zamiast karpia, ośmiornicę, bo tylko ta była w sklepie świeżą w ten dzień, a my chciałyśmy mieć na wigilii bardzo świeżą rybę – mówiła Agnieszka.
Na drugie danie Agnieszka Sulikowska-Radi przygotowała na oczach widzów rybę doradę z grzybami boczniakami ostrygowatymi, z chili i ugotowaną mąką kukurydzianą. Na deser widzowie posmakowali ciasto z pomarańczami, którego podstawą była mąka ze zmielonych migdałów.
Kulinariów cd. i Ice Show
W niedzielę ostatni dzień Świątecznego Miasteczka w Rzeszowie. Od godz. 14:00 do 18:00 w Estrada Cafe odbędą się warsztaty kulinarne „Poznaj smak zdrowia”. Od 15:00 do 17:45 na scenie Rynku wystąpią wokaliści z Rzeszowskiego Domu Kultury, Młodzieżowego Domu Kultury, Polskiego Związku Niewidomego, 21. Brygady Strzelców Podhalańskich, Patrycja Chmiel i Oskar Wrona z I LO.
Na zakończenie Świątecznego Miasteczka na Rynku odbędzie się Ice Show, czyli rzeźbienie w potężnej bryle lodu. Początek o godz. 18:00.
SABINA LEWICKA
redakcja@rzeszow-news.pl