Reklama

Tym razem o wyjątkowym wyróżnieniu naszych rzeszowskich kucharzy. Dlaczego wyjątkowym? Bo rzadko kiedy się słyszy o wygranej (a trzecie miejsce to także wygrana) w tak prestiżowej imprezie, jaką jest VII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska wczoraj i dziś”.

[Not a valid template]

 

Do jego finału zakwalifikowało się – po ostrej krajowej selekcji – tylko 10 ekip z całego kraju. A para rzeszowskich kucharzy z restauracji hotelu Ambasadorskiego zajęła w nim 3 miejsce.

Wszyscy mieli przygotować przystawkę z polędwiczki z indyka i truskawek, oraz danie główne z suma i wątróbki. Szefowa Kuchni Dorota Pajęcka (jedyna kobieta w konkursie) i jej partner Grzegorz Bąk przygotowali polędwiczkę w tymianku i prażonych nasionach konopi, w sosie truskawkowym oraz z czatnejem z truskawkami i pomidorami malinowymi na kruchym ciasteczku. Sum z kolei podany był na dwa sposoby: smażony i w cieście piwnym z szarym sosem, musem z wątróbki i galaretką pietruszkową.

Kucharzy oceniało 12 osobowe jury, pod uwagę brany był przede wszystkim smak potraw, ale też m.in. prezentacje dań, dobór składników, techniki używane podczas przyrządzania a nawet (!!!) czystość stanowiska pracy.

A teraz przejdźmy do jedzenia, nagrodzone potrawy nie są elementem stałego menu w restauracji, ale konkursowe dania będzie można zdegustować. Tylko w dniach 26-28 czerwca br. (piątek-niedziela) w restauracji hotelu Ambasadorskiego na smakoszy czekać będą: „polędwiczkę z indyka z tymiankiem, kruchym ciasteczkiem i chutneyem truskawkowym” w cenie 29 zł, a wybornego „smażonego suma w szarym sosie z musem z wątróbki i galaretką pietruszkową” w cenie 40 zł za porcję.

 

Reklama

NAPISZ KOMENTARZ: