– Przepraszamy – oświadczyła rzeszowska firma cateringowa Gino’s Fit, której dietetyczne lunch boxy doprowadziły do zatrucia salmonellą kilkadziesiąt osób. Firma zwinęła biznesowe żagle.
O zakończeniu działalności Gino’s Fit firma poinformowała we wtorek w oświadczeniu opublikowanym na Facebooku, gdzie przeprosiła tych, którzy się zatruli się omletem przyrządzanym przez restaurację.
„W związku z ostatnimi wydarzeniami zarząd cateringu Gino’s Fit podjął decyzję o zakończeniu działalności firmy. Od momentu wykrycia sprawy współpracujemy ściśle z Wojewódzkim Inspektorem Sanitarnym w celu wyjaśnienia zaistniałej sytuacji” – czytamy w oświadczeniu Gino’s Fit.
„Wszystkich dotkniętych bezpośrednio tym zdarzeniem przepraszamy, zaś pozostałym dziękujemy za dotychczasową współpracę” – czytamy w dalszej części oświadczenia.
Pierwsze sygnały o zatruciu salmonellą pojawiły się we wtorek, gdy informacje w tej sprawie otrzymała Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Rzeszowie.
W piątek sanepid dostał zgłoszenie, że do szpitala w Łańcucie zgłosili się pacjenci z rozpoznanym zatruciem, do którego, jak się później okazało, doszło w wyniku spożycia niedosmażonego i źle przechowywanego szpinakowego omleta wchodzącego w skład lunch boxów dostarczanych klientom przez Gino’s Fit.
O zatruciu salmonellą, jako pierwsi, napisaliśmy w niedzielę. Na zatrucie było narażonych aż 55 osób, z czego u 28 wystąpiły objawy chorobowe, a 6 osób zostało w szpitalu.
Osoby, które zatruły się salmonellą, skarżyły się na wymioty, bóle brzucha i biegunkę. Zgłaszały się głównie do Szpitalnych Oddziałów Ratunkowych.
Kontrola sanepidu wykazała, że feralne lunch boxy z omletami były produkowane nie w firmie cateringowej zajmującej się produkcją dietetycznych potraw, a w hamburgerowni Buła i spóła, której menedżerka została już ukarana mandatem wysokości 400 zł. Sprawa trafiła również do prokuratury.
Fit dania były produkowane w nocy. Na przygotowanych lunch boxach brakowało wymienionego składu, daty przydatności do spożycia oraz tego, jak należy posiłek przechowywać.
(jg)
redakcja@rzeszow-news.pl