Zdjęcie: Sebastian Stankiewicz / Rzeszów News

Do 36 wzrosła w piątek liczba osób, które mogły zarazić się bakterią salmonelli po wizycie w rzeszowskiej restauracji „Rzeszuff”.

Poinformował o tym w piątek Jaromir Ślączka, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie. Przekazał, że spośród 36 osób narażonych na zatrucie pokarmowe (stan na 13:00), u 31 wystąpiły objawy chorobowe, 7 osób nadal jest w szpitalach, u czterech osób badania wykazały obecność bakterii salmonella enteritidis.

– Wszystkie osoby z narażenia oraz te, u których wystąpiły objawy chorobowe, objęte są badaniami w celu ewentualnego wykrycia lub potwierdzenia czynnika etiologicznego tj. bakterii z grupy Salmonella – poinformował Jaromir Ślączka. 

Zakażenie bakterią salmonella eneritidis potwierdzono też u jednego z pracowników restauracji „Rzeszuff”. W trakcie środowej kontroli sanepidu ustalono, że pracownik ten był na urlopie od 19 do 28 maja. We wtorek, 30 maja, zjadł kanapkę BennEgg z boczkiem, wymaz od pracownika pobrano na następny dzień, 31 maja. 

– Osoba ta nie manifestuje objawów chorobowych – twierdzi dyrektor Ślączka. 

O masowym zatruciu pokarmowym w restauracji „Rzeszuff” pisaliśmy w czwartek. Wówczas sanepid informował, że na zatrucie salmonellą mogło być narażonych 18 osób. W piątek ta liczba wzrosła o drugie tyle. Poszkodowani klienci byli w lokalu przy ulicy Plac Wolności 2 od soboty do poniedziałku (27-29 maja). Jedli kanapki z jajkiem po benedyktyńsku. 

Sanepid zamknął restaurację do czasu uzyskania kompletu badań laboratoryjnych. Do badań pobrano próbki jajek używanych do posiłków wydawanych w lokalu w dniach 27-31 maja, jak też pozostałe partie surowców i półproduktów – łosoś wędzony i sos holenderski. Wciąż trwa „wielokierunkowe dochodzenie epidemiologiczne i badania laboratoryjne”.

– Przewidujemy, że kompletem wyników badań będziemy dysponować w poniedziałek w godzinach popołudniowych – poinformował Jaromir Ślączka. 

To pierwsze w tym roku zbiorowe zatrucie wywołane bakterią salmonella powiązane z zakładem gastronomicznym na terenie rzeszowskiego sanepidu. W 2022 r. zarejestrowano 3 ogniska zatruć (objawy wystąpiły u 8 osób). W 2023 r. zarejestrowano dwa ogniska wywołane salmonellą – objawy wystąpiły u 6 osób i aktualnie w restauracji „Rzeszuff”.

W czwartek właściciele restauracji przeprosili poszkodowanych klientów. Oświadczyli, że jajka z bakterią podrzucił im dotychczasowy dostawca, z którym zerwali umowę. 

(ram)

redakcja@rzeszow-news.pl

Reklama