Naukowcy z Uniwersytetu Rzeszowskiego opatentowali nowatorską metodę produkcji prozdrowotnych żelków. Ich receptura wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie. To innowacyjne podejście łączy różne kolory smakołyków ze smakiem i zdrowiem.
– Z przyjemnością informujemy że dnia 11.04.2025 r. zespół naukowców z Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego (…) uzyskał patent na innowacyjny produkt w postaci żelek o właściwościach prozdrowotnych – Uniwersytet Rzeszowski chwalił się sukcesem swoich pracowników.
Wielkie umysły z UR
Uniwersytet Rzeszowski poinformował o sukcesie badaczy z Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego. Trzyosobowa grupa, w składzie prof. dr hab. Maciej Balawejder, dr hab. inż. Natalia Matłok prof. UR oraz dr hab. Tomasz Piechowiak prof. UR, zdobyła patent pn. „Sposób otrzymywania prozdrowotnych wyrobów cukierniczych w postaci żelków owocowych”.
– Wynalazek ten jest efektem współpracy interdyscyplinarnego zespołu badawczego, który skupił się na opracowaniu technologii umożliwiającej integrację składników funkcjonalnych, takich jak ekstrakty roślinne z młodych pędów sosny z matrycą żelków – czytamy w komunikacie Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Patent rzeszowskich badaczy
Patent dotyczy sposobu wytwarzania żelków wzbogaconych o substancje bioaktywne, pochodzącego z modyfikowanych młodych pędów sosny, które mogą wspierać zdrowie konsumentów.
Rzeszowscy naukowcy badali również właściwości tych przeciwutleniających galaretek, wytworzonych z zagęszczonego soku owocowego z dodatkiem wspomnianych pędów sosny.
Pyszne w smaku i zdrowe
Celem projektu było opracowanie innowacyjnego produktu, który nie tylko jest atrakcyjny smakowo, ale przede wszystkim przyczynia się do poprawy zdrowia. Uzyskany przez badaczy produkt wspomaga układ odpornościowy, a także ma działanie antyoksydacyjne.
Do tego prozdrowotne żelki cechują się złożonym składem o wielokierunkowym działaniu.
(MK)
Czytaj więcej:
Zmiany na parkingu pod dworcem w Rzeszowie. Radni zmienili regulamin opłat