Koniec z „dziką” ścieżką wokół fontanny multimedialnej. Wybudują schody

8
Zdjęcie : Piotr Woroniec jr / Rzeszów News
Reklama

Wydeptana ścieżka, która po deszczu jest śliska i błotnista, to ulubione przejście na skróty mieszkańców Rzeszowa, idących w okolice fontanny multimedialnej. Ratusz „dziką” ścieżkę chce zamienić na elegancki chodnik.

Miasto szuka firmy, która zajmie się wybudowaniem chodnika przy fontannie multimedialnej. Chodzi o miejsce, które znajduje się na zieleńcu od strony Alei pod Kasztanami, powyżej miejsc siedzących „amfiteatru”. Każdy je kojarzy, bo jest ono mocno wydeptane przez mieszkańców, którzy skracają sobie drogę, gdy chcą dostać się na plac przy fontannie.

W miejscu tego wydeptanego ma powstać chodnik o nawierzchni z płyt granitowych i kostki granitowej o długości 75 m i szerokości 3 m. Ze względu na poziom nachylenia mają w tym miejscu powstać również schody i podjazd dla wózków. Inwestycja ma być gotowa pod koniec maja.

Dlaczego miasto dopiero teraz zainteresowało się tym miejscem, które po pierwsze szpeci okolicę, a po drugie jest niebezpieczne zwłaszcza po opadach deszczu? Okazuje się, że teren ten jest pod opieką konserwatora zabytków, który kilka lat temu nie chciał się zgodzić na to, aby w miejscu wydeptanego zieleńca powstał chodnik.

Fontana multimedialna do użytku została oddana 17 sierpnia 2013 roku. Wodna atrakcja kosztowała ponad 7,2 mln zł.

(jg)

redakcja@rzeszow-news.pl

Reklama

8 KOMENTARZE

  1. No prosze a jeszcze w latacj 50-tych tamtendy na sankach jeździlem i żaden konserwator zabytków tym ” zabytkiem ”
    się nie interesował , jak to się wszystko zmnienia co ?

  2. Konserwator zabytków zabronił, kawałek chodnika mu przeszkadza, a gdzie on był jak stawiano pseudokamienice w okolicach Rynku?

  3. Schody ? ścieżkę wyrobili rowerzyści, dopiero po tym jak powstała goła ziemia bez trawnika na większą skalę zaczęli korzystać z niej przechodnie. Robiąc tam schody zamiast deptaka w ciągu 2-3 miesięcy obok schodów znów rowerzyści wyrobią ścieżka która będzie szpecić obok nowych schodów. Lepiej wziąć to pod uwagę.

Comments are closed.