103 wystawców, w tym 12 z zagranicy weźmie udział IX edycji Ekogali w Rzeszowie. Międzynarodowe targi produktów i żywności wysokiej jakości potrwają od piątku do niedzieli.

Ekogala obędzie się w hali Podpromie. Weźmie w niej udział 103 wystawców, w tym 12 zagranicznych: z Ukrainy, Węgier, Rumuni, Słowacji, Czech, Grecji i Włoch.

W programie m.in. prezentacje, konkursy gotowania, pokazy wyrobu zaczynu i wypieku chleba oraz wyrobów piekarniczych, pokaz VIP-y gotują, degustacja produktów ekologicznych, gry i zabawy dla dzieci, X Jubileuszowy Europejski Konkurs Kulinarny – czyli zmagania w gotowaniu uczniów szkól gastronomicznych.

Oficjalne otwarcie Ekogali odbędzie się w sobotę o godz. 11:00. Podczas pokazu „VIP-y gotują” swoje umiejętności kulinarne zaprezentuje m.in. marszałek podkarpacki Władysław Ortyla. Będzie można spróbować dania, które przygotuje marszałek.

Targi można odwiedzić w piątek i sobotę od godz. 10:00 do 17:00, w niedzielę od 10:00 do 14:00. Wstęp wolny.

Organizatorami tegorocznych Targów są marszałek podkarpacki, prezydent Rzeszowa oraz Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego.

PROGRAM

Piątek (29 maja)

– 10:00 – 17:00 – Zwiedzanie targów

– 10:00 – 12:00 – Seminarium dla uczniów szkół podstawowych klas I – IV pt. „Uczymy się szacunku do chleba”

– 10:00 – 10:30 – Inscenizacja i prezentacja multimedialna na temat ekologicznych zbóż oraz produktów i ich przemiału – uczniowie Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie pod przygotowaniem Ewy Tobijasz

– 10:30 – 11:00 – Jak powstaje ekologiczne pieczywo? – Adam Bała – Piekarnia BASZPOL w Grzegorzówce, Anna Hadał, przewodnicząca Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej PIRE

– 11:00 – 11:30 – Rozstrzygnięcie trzech wojewódzkich konkursów ekologicznych dla dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych wraz z wystawą prac (wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną dzieci)

– 11:30 – 12:00 – Degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych dla uczestników seminarium. Po zakończeniu seminarium pokazy mielenia zbóż i pieczenia chleba na „Wyspie tematycznej”

– 12:00 – 14:00 – Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich „Żniwa, przemiał zbóż i pieczenie chleba – kiedyś i dziś”

– 12:00 – 12:20 – Wykład: „Sposoby otrzymywania ziarna zbóż, jego przemiału i wypiekania ekologicznego pieczywa” Tadeusz Rolnik – producent ekologicznych zbóż

– 12:20 – 12:40 – Wykład: „Wpływ produktów zbożowych na zdrowie człowieka” Tadeusz Rolnik – producent ekologicznych zbóż

– 12:40 – 13:00 – Pokaz ćwiczeń na stepach i z piłkami w wykonaniu uczniów z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie pod kierownictwem Agnieszki Worek i Agaty Niedziałek

– 13:00 – 13:30 – Rozstrzygnięcie wojewódzkich konkursów ekologicznych dla uczniów gimnazjów i szkół średnich wraz z wystawą prac (wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną)

– 13:30 – 14:00 – Degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych dla uczestników seminarium

– 14:00 – 15:00 – Pokaz mody odzieży artystycznej z naturalnych tkanin – „Anilorak – wyjątkowa odzież dla wyjątkowej kobiety”. Po zakończeniu seminarium pokazy mielenia zbóż i pieczenia chleba na „Wyspie tematycznej”

Sobota (30 maja)

– 10:00 – 17:00 – Zwiedzanie targów

– 8:00 – 16:00 – X Jubileuszowy Europejski Konkurs Kulinarny (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu)

– 11:00 – 11:30 – Oficjalne otwarcie Targów EKOGALA 2015- scena (wystąpienia organizatorów i gości)

– 11:30 – 13:00 – Panel przedsiębiorców – antresola (spotkanie przedsiębiorców zainteresowanych nawiązaniem kontaktów gospodarczych)

– 12:30 – 13:30 – VIP-y gotują – wyspa tematyczna – część I

– 14:00 – 15:00 – VIP-y gotują – wyspa tematyczna – część II (live cooking z udziałem przedstawicieli administracji samorządowej i rządowej oraz znanych postaci ze świata sportu)

– 15:30 – 16:00 – Rozstrzygnięcie X Jubileuszowego Europejskiego Konkursu Kulinarnego – scena (wręczenie nagród)

Niedziela (31 maja)

– 10:00 – 14:00 – Zwiedzanie targów

– 10:00 – 14:00 – Impreza towarzysząca Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” pn. EkoLekcja – Food Revolution, której celem jest propagowanie żywności ekologicznej oraz zdrowego trybu życia wśród dzieci, młodzieży oraz ich rodziców (w programie pokazy gotowania znanych blogerów kulinarnych oraz uczestników telewizyjnych programów kulinarnych)

– 12:00 – 12:15 – Rozstrzygnięcie konkursu na „Najładniejsze stoisko Targów” – scena

– 14:00 – Zamknięcie Targów

Przez trzy dni w godzinach otwarcia targów na hali będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje narzędzi młynarskich i piekarskich oraz pokazy wyrabiania zaczynu i wypieku chleba oraz wyrobów piekarniczych.

redakcja@rzeszow-news.pl

Reklama