4 C
Rzeszów
poniedziałek, 25 listopada, 2024
Strona główna BLOGI Znad talerza

Znad talerza

Autor szeregu książek i artykułów dotyczących dziedzictwa kulturowego Podkarpacia i obszarów Pogranicza oraz tradycji kulinarnej regionu. Członek Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”, członek Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej. Dziennikarz periodyków „Karpacki Przegląd Gospodarczy” i „Biznes i Etos”, redaktor naczelny czasopisma „Skarby Podkarpackie”.

Ziemia zatrzęsła się na ul. Kopernika

Wszystko zaczęło się prozaicznie. Zaintrygowała mnie lakoniczna informacja na profilu Baru Burger Store (ul. Kopernika 5): "Od dziś w menu PEANUT Burger. Niekoniecznie tylko...

Ja mięsożerca, byłem w barze dla wegan

Jego rozruch trwał bardzo długo, ale wreszcie otwarły się jego podwoje. Od tygodnia w Rzeszowie działa pierwszy wyłącznie wegański lokal Vegus Bar (Rzeszów, ul....

Dużo, smacznie i niedrogo

Jeden z Czytelników bloga po lekturze ostatniego wpisu o Gospodzie u Wiedźmy zarzucił mi, że „nie wyrażam opinii o „knajpach” gdzie ludzie jedzą na...

W szynkowym klimacie na rynkowym bruku

W tworzeniu tożsamości każdego lokalu najważniejsza jest konsekwencja. Nie do pogardzenia jest kasa, jaką trzeba w jego wyposażenie i zaopatrzenie włożyć, ale dobry pomysł...

Kulinarne wrażenia w przedwojennym klimacie

W najbliższą niedzielę 3 maja br. odbędzie się 12. edycja Święta Paniagi, czyli Święta ul. 3 Maja w Rzeszowie. Na tegoroczną edycję imprezy przygotowano trochę...

To już 1. – rzeszowska – liga

Sale restauracji Hotelu Ambasadorskiego (Rzeszów, Rynek 13-14) zajmują zabytkowe piwnice kamienicy przyrynkowej, z widokiem - w barze - na fragment podziemnej trasy turystycznej.Kuchnia restauracji...

Kulinaria z Kraju Kwitnącej Wiśni w Rzeszowie

Co obecnie jest na topie w temacie gastronomii kulinarnym, czyli w tzw. zbiorowym żywieniu? Każdy zapytany mógłby dać inną odpowiedź, ale część z nich...

Toskańskie smaki, kresowe jadło i arabski klimat na rzeszowskich blokowiskach

Do tej pory pisałem o lokalach działających w ścisłym centrum miasta Rzeszowa. Warto więc wybrać się na jego rogatki, bo działa tam szereg lokali,...

Spełniony sen o niebieskich migdałach

Po krótkim remoncie, solidnej zmianie wnętrza i nowych, acz tradycyjnie dobrych wypiekach mamy otwartą w Rzeszowie nową/dawną kawiarnię pod znanym adresem Kościuszki 5. Logo...

Smaczny jak… Hilton, Garden Hilton

Kontynuując wędrówki po rzeszowskich przybytkach kulinarnych oddalonych od Rynku i jego okolic nie da się ominąć Restauracji Garden, działającej w hotelu Hilton Garden Inn...

Dlaczego warto pisać o jedzeniu?

Podróże „za smakiem” to wyjątkowa forma turystyki, która w ostatnich dekadach zdobywa szczególne uznanie na świecie. Regionalne potrawy, trunki i specjały stają się obecnie...

149 rodzajów pierogów na Grunwaldzkiej

Nie do uwierzenia, ale dokładnie tyle rodzajów pierogów, w tym również dla tych, którzy borykają się z różnymi dolegliwościami zdrowotnymi, serwuje Zofia Bohaczyk, która...

Wygrał rzeszowski dobry smak

Tym razem o wyjątkowym wyróżnieniu naszych rzeszowskich kucharzy. Dlaczego wyjątkowym? Bo rzadko kiedy się słyszy o wygranej (a trzecie miejsce to także wygrana) w...

Fotorealacje

Komunikacja

Policja

ZDROWIE I URODA

Projekt Profilaktyka 40 PLUS przedłużony do końca 2024 roku

Wczesne wykrycie schorzeń to przecież większa szansa na skuteczne leczenie. Rafał Śliż, rzecznik prasowy Podkarpackiego NFZ, zachęca do udziału w programie Profilaktyka 40 PLUS.Profilaktyka...