Ziemia zatrzęsła się na ul. Kopernika
Wszystko zaczęło się prozaicznie. Zaintrygowała mnie lakoniczna informacja na profilu Baru Burger Store (ul. Kopernika 5): "Od dziś w menu PEANUT Burger. Niekoniecznie tylko...
Ja mięsożerca, byłem w barze dla wegan
Jego rozruch trwał bardzo długo, ale wreszcie otwarły się jego podwoje. Od tygodnia w Rzeszowie działa pierwszy wyłącznie wegański lokal Vegus Bar (Rzeszów, ul....
Dużo, smacznie i niedrogo
Jeden z Czytelników bloga po lekturze ostatniego wpisu o Gospodzie u Wiedźmy zarzucił mi, że „nie wyrażam opinii o „knajpach” gdzie ludzie jedzą na...
W szynkowym klimacie na rynkowym bruku
W tworzeniu tożsamości każdego lokalu najważniejsza jest konsekwencja. Nie do pogardzenia jest kasa, jaką trzeba w jego wyposażenie i zaopatrzenie włożyć, ale dobry pomysł...
Kulinarne wrażenia w przedwojennym klimacie
W najbliższą niedzielę 3 maja br. odbędzie się 12. edycja Święta Paniagi, czyli Święta ul. 3 Maja w Rzeszowie. Na tegoroczną edycję imprezy przygotowano trochę...
To już 1. – rzeszowska – liga
Sale restauracji Hotelu Ambasadorskiego (Rzeszów, Rynek 13-14) zajmują zabytkowe piwnice kamienicy przyrynkowej, z widokiem - w barze - na fragment podziemnej trasy turystycznej.Kuchnia restauracji...
Kulinaria z Kraju Kwitnącej Wiśni w Rzeszowie
Co obecnie jest na topie w temacie gastronomii kulinarnym, czyli w tzw. zbiorowym żywieniu? Każdy zapytany mógłby dać inną odpowiedź, ale część z nich...
Toskańskie smaki, kresowe jadło i arabski klimat na rzeszowskich blokowiskach
Do tej pory pisałem o lokalach działających w ścisłym centrum miasta Rzeszowa. Warto więc wybrać się na jego rogatki, bo działa tam szereg lokali,...
Spełniony sen o niebieskich migdałach
Po krótkim remoncie, solidnej zmianie wnętrza i nowych, acz tradycyjnie dobrych wypiekach mamy otwartą w Rzeszowie nową/dawną kawiarnię pod znanym adresem Kościuszki 5. Logo...
Smaczny jak… Hilton, Garden Hilton
Kontynuując wędrówki po rzeszowskich przybytkach kulinarnych oddalonych od Rynku i jego okolic nie da się ominąć Restauracji Garden, działającej w hotelu Hilton Garden Inn...
Dlaczego warto pisać o jedzeniu?
Podróże „za smakiem” to wyjątkowa forma turystyki, która w ostatnich dekadach zdobywa szczególne uznanie na świecie. Regionalne potrawy, trunki i specjały stają się obecnie...
149 rodzajów pierogów na Grunwaldzkiej
Nie do uwierzenia, ale dokładnie tyle rodzajów pierogów, w tym również dla tych, którzy borykają się z różnymi dolegliwościami zdrowotnymi, serwuje Zofia Bohaczyk, która...
Wygrał rzeszowski dobry smak
Tym razem o wyjątkowym wyróżnieniu naszych rzeszowskich kucharzy. Dlaczego wyjątkowym? Bo rzadko kiedy się słyszy o wygranej (a trzecie miejsce to także wygrana) w...