28.8 C
Rzeszów
poniedziałek, 22 lipca, 2024
Reklama
Reklama
Strona główna BLOGI Znad talerza

Znad talerza

Autor szeregu książek i artykułów dotyczących dziedzictwa kulturowego Podkarpacia i obszarów Pogranicza oraz tradycji kulinarnej regionu. Członek Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”, członek Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej. Dziennikarz periodyków „Karpacki Przegląd Gospodarczy” i „Biznes i Etos”, redaktor naczelny czasopisma „Skarby Podkarpackie”.

W szynkowym klimacie na rynkowym bruku

W tworzeniu tożsamości każdego lokalu najważniejsza jest konsekwencja. Nie do pogardzenia jest kasa, jaką trzeba w jego wyposażenie i zaopatrzenie włożyć, ale dobry pomysł...

Ziemia zatrzęsła się na ul. Kopernika

Wszystko zaczęło się prozaicznie. Zaintrygowała mnie lakoniczna informacja na profilu Baru Burger Store (ul. Kopernika 5): "Od dziś w menu PEANUT Burger. Niekoniecznie tylko...

Dużo, smacznie i niedrogo

Jeden z Czytelników bloga po lekturze ostatniego wpisu o Gospodzie u Wiedźmy zarzucił mi, że „nie wyrażam opinii o „knajpach” gdzie ludzie jedzą na...

Król wreszcie powraca

Pierwszy w Rzeszowie - działający od września 2013 r. - minibrowar restauracyjny zwany Starym Browarem Rzeszowskim zlokalizowany jest w kamienicy stojącej przy Rynku Staromiejskim. W...

Amerykańskie smaki pod rzeszowskim niebem

W Rzeszowie jest wiele miejsc, gdzie można solidnie zjeść. Pomysł na burger bar, czyli działającą od marca 2014 r. Restaurację Sport’s Bar-B-Q w Millenium...

Kulinarne wrażenia w przedwojennym klimacie

W najbliższą niedzielę 3 maja br. odbędzie się 12. edycja Święta Paniagi, czyli Święta ul. 3 Maja w Rzeszowie.   Na tegoroczną edycję imprezy przygotowano trochę...

Rzeszów kulinarny na rozpalony weekend

Upalny piątek już za nami, ale przyjedzie jeszcze nam się zmierzyć z sobotą i niedzielą. A generalnie synoptycy zapowiadają, że początek lipca będzie wyjątkowo...

Nalewki, czyli rybka lubi pływać

Problemy legislacyjne zbyt często powodują, że kupowanie tych wyrobów ociera się o granicę prawa, praktycznie dopiero od niedawna bez problemów możemy nabywać lokalne wina,...

Ja mięsożerca, byłem w barze dla wegan

Jego rozruch trwał bardzo długo, ale wreszcie otwarły się jego podwoje. Od tygodnia w Rzeszowie działa pierwszy wyłącznie wegański lokal Vegus Bar (Rzeszów, ul....

W niedzielę Światowy Dzień Czekolady

Dokładnie 12 kwietnia br., w niedzielę czeka nas ten wspaniały dzień, który zostanie w naszej pamięci z czekoladowym smakiem. Tak więc nie polecam jednego...

Spacerkiem po kulinarnym Rzeszowie

Gdzie można w stolicy województwa solidnie, ciekawie, smacznie zjeść? Takie pytanie pada z ust niekoniecznie wyrafinowanego smakosza, ale każdego kto chciałby wypić rano dobrą...

Jedzenie i picie na kółkach

Gastronomia wychodzi na ulicę. W Europie food trucki to dość nowa idea żywienia ludzi, trend ten zauważalny jest dopiero od kilku lat. W naszym kraju...

Trunki z wielowiekową tradycją

Jest wiele ważnych obszarów dziedzictwa kulturowego, które nie zawsze i nie przez wszystkich są dostrzegane i traktowane jako warte ochrony oraz pielęgnowania. Nie wszystko,...

Fotorealacje

Komunikacja

Policja

ZDROWIE I URODA

Żwirownia zamknięta do dowołania!

Miejskie kąpielisko Żwirownia zostało czasowo zamknięte. Powodem jest przekroczona dopuszczalna ilość bakterii coli. Badania wody w rzeszowskim zbiorniku przy ul. Kwiatkowskiego prowadzone są regularnie. - Najnowsze...