-0.2 C
Rzeszów
sobota, Styczeń 18, 2020
Znad talerza

Znad talerza

Autor szeregu książek i artykułów dotyczących dziedzictwa kulturowego Podkarpacia i obszarów Pogranicza oraz tradycji kulinarnej regionu. Członek Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”, członek Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej. Dziennikarz periodyków „Karpacki Przegląd Gospodarczy” i „Biznes i Etos”, redaktor naczelny czasopisma „Skarby Podkarpackie”.

Na Przemysłowej sięgniesz do tradycji

Poleć nam jakąś ciekawą restaurację w Rzeszowie? To pytanie zawsze zwala mnie z nóg. Dlaczego? Bo jak nie urażając pytającego zorientować się, czy oczekuje...

Amerykańskie smaki pod rzeszowskim niebem

W Rzeszowie jest wiele miejsc, gdzie można solidnie zjeść. Pomysł na burger bar, czyli działającą od marca 2014 r. Restaurację Sport’s Bar-B-Q w Millenium...

149 rodzajów pierogów na Grunwaldzkiej

Nie do uwierzenia, ale dokładnie tyle rodzajów pierogów, w tym również dla tych, którzy borykają się z różnymi dolegliwościami zdrowotnymi, serwuje Zofia Bohaczyk, która...

Kulinaria z Kraju Kwitnącej Wiśni w Rzeszowie

Co obecnie jest na topie w temacie gastronomii kulinarnym, czyli w tzw. zbiorowym żywieniu? Każdy zapytany mógłby dać inną odpowiedź, ale część z nich...

Król wreszcie powraca

Pierwszy w Rzeszowie - działający od września 2013 r. - minibrowar restauracyjny zwany Starym Browarem Rzeszowskim zlokalizowany jest w kamienicy stojącej przy Rynku Staromiejskim.   W...

Spacerkiem po kulinarnym Rzeszowie

Gdzie można w stolicy województwa solidnie, ciekawie, smacznie zjeść? Takie pytanie pada z ust niekoniecznie wyrafinowanego smakosza, ale każdego kto chciałby wypić rano dobrą...

Kulinarne wrażenia w przedwojennym klimacie

W najbliższą niedzielę 3 maja br. odbędzie się 12. edycja Święta Paniagi, czyli Święta ul. 3 Maja w Rzeszowie.   Na tegoroczną edycję imprezy przygotowano trochę...

Wygrał rzeszowski dobry smak

Tym razem o wyjątkowym wyróżnieniu naszych rzeszowskich kucharzy. Dlaczego wyjątkowym? Bo rzadko kiedy się słyszy o wygranej (a trzecie miejsce to także wygrana) w...

Słodka „Wypiekarnia” z łbem renifera w herbie

Ten kulinarny przybytek o malowniczej nazwie „Wypiekarnia - słodkie, słone, wypieczone” mieści się – od października br. - w niedużym pomieszczeniu przy ul. Matejki...

W niedzielę Światowy Dzień Czekolady

Dokładnie 12 kwietnia br., w niedzielę czeka nas ten wspaniały dzień, który zostanie w naszej pamięci z czekoladowym smakiem. Tak więc nie polecam jednego...

Dużo, smacznie i niedrogo

Jeden z Czytelników bloga po lekturze ostatniego wpisu o Gospodzie u Wiedźmy zarzucił mi, że „nie wyrażam opinii o „knajpach” gdzie ludzie jedzą na...

Rzeszów kulinarny na rozpalony weekend

Upalny piątek już za nami, ale przyjedzie jeszcze nam się zmierzyć z sobotą i niedzielą. A generalnie synoptycy zapowiadają, że początek lipca będzie wyjątkowo...

Jedzenie i picie na kółkach

Gastronomia wychodzi na ulicę. W Europie food trucki to dość nowa idea żywienia ludzi, trend ten zauważalny jest dopiero od kilku lat.   W naszym kraju...

Fotorealacje

Komunikacja