17.6 C
Rzeszów
środa, Sierpień 5, 2020
Znad talerza

Znad talerza

Autor szeregu książek i artykułów dotyczących dziedzictwa kulturowego Podkarpacia i obszarów Pogranicza oraz tradycji kulinarnej regionu. Członek Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”, członek Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej. Dziennikarz periodyków „Karpacki Przegląd Gospodarczy” i „Biznes i Etos”, redaktor naczelny czasopisma „Skarby Podkarpackie”.

Kulinarne wrażenia w przedwojennym klimacie

W najbliższą niedzielę 3 maja br. odbędzie się 12. edycja Święta Paniagi, czyli Święta ul. 3 Maja w Rzeszowie.   Na tegoroczną edycję imprezy przygotowano trochę...

Jedzenie i picie na kółkach

Gastronomia wychodzi na ulicę. W Europie food trucki to dość nowa idea żywienia ludzi, trend ten zauważalny jest dopiero od kilku lat.   W naszym kraju...

W niedzielę Światowy Dzień Czekolady

Dokładnie 12 kwietnia br., w niedzielę czeka nas ten wspaniały dzień, który zostanie w naszej pamięci z czekoladowym smakiem. Tak więc nie polecam jednego...

149 rodzajów pierogów na Grunwaldzkiej

Nie do uwierzenia, ale dokładnie tyle rodzajów pierogów, w tym również dla tych, którzy borykają się z różnymi dolegliwościami zdrowotnymi, serwuje Zofia Bohaczyk, która...

To już 1. – rzeszowska – liga

Sale restauracji Hotelu Ambasadorskiego (Rzeszów, Rynek 13-14) zajmują zabytkowe piwnice kamienicy przyrynkowej, z widokiem - w barze - na fragment podziemnej trasy turystycznej.   Kuchnia restauracji...

Smaczny jak… Hilton, Garden Hilton

Kontynuując wędrówki po rzeszowskich przybytkach kulinarnych oddalonych od Rynku i jego okolic nie da się ominąć Restauracji Garden, działającej w hotelu Hilton Garden Inn...

Ziemia zatrzęsła się na ul. Kopernika

Wszystko zaczęło się prozaicznie. Zaintrygowała mnie lakoniczna informacja na profilu Baru Burger Store (ul. Kopernika 5): "Od dziś w menu PEANUT Burger. Niekoniecznie tylko...

Spełniony sen o niebieskich migdałach

Po krótkim remoncie, solidnej zmianie wnętrza i nowych, acz tradycyjnie dobrych wypiekach mamy otwartą w Rzeszowie nową/dawną kawiarnię pod znanym adresem Kościuszki 5. Logo...

Trunki z wielowiekową tradycją

Jest wiele ważnych obszarów dziedzictwa kulturowego, które nie zawsze i nie przez wszystkich są dostrzegane i traktowane jako warte ochrony oraz pielęgnowania. Nie wszystko,...

Słodka „Wypiekarnia” z łbem renifera w herbie

Ten kulinarny przybytek o malowniczej nazwie „Wypiekarnia - słodkie, słone, wypieczone” mieści się – od października br. - w niedużym pomieszczeniu przy ul. Matejki...

Spacerkiem po kulinarnym Rzeszowie

Gdzie można w stolicy województwa solidnie, ciekawie, smacznie zjeść? Takie pytanie pada z ust niekoniecznie wyrafinowanego smakosza, ale każdego kto chciałby wypić rano dobrą...

Kawałek Sycylii znajdziesz na Mickiewicza

Restauracji z menu śródziemnomorskim w Rzeszowie jest co najmniej kilka, do tego można by dodać jeszcze z kilkadziesiąt pizzerii i jedno można powiedzieć -...

Nalewki, czyli rybka lubi pływać

Problemy legislacyjne zbyt często powodują, że kupowanie tych wyrobów ociera się o granicę prawa, praktycznie dopiero od niedawna bez problemów możemy nabywać lokalne wina,...

Fotorealacje

Komunikacja