Zdjęcie: materiały prasowe

Naukowcy z Uniwersytetu Rzeszowskiego i Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie opracowują recepturę biszkoptów bez glutenu, laktozy, sacharozy i GMO. Otrzymali ponad 180 tys. zł dofinansowania z Podkarpackiego Centrum Innowacji.

Gluten i laktoza, to białka zbóż i cukier mleka. Coraz więcej osób ma kłopoty zdrowotne po zjedzeniu produktów zawierających te składniki. Na nietolerancję laktozy cierpi od 20 do 37 proc. dorosłych.

– Opracowujemy innowacyjną recepturę na wyrób biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy, GMO i o podwyższonych wartościach prozdrowotnych – mówi dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. KPU. – Ten produkt będzie zatem dedykowany nie tylko osobom z chorobami metabolicznymi, ale także tym, którzy są zainteresowane bezpiecznym i zdrowym żywieniem.

Kolejnym problemem jest to, że w żywności bezglutenowej i bez laktozy występuje niedobór ważnych składników pokarmowych, m.in. żelaza, cynku, magnezu, witamin z grupy B, błonnika pokarmowego i prowitaminy A. Dlatego podkarpaccy naukowcy stawiają na mąkę z prosa, ciecierzycy, ziemniaczaną i ryżową.

– Do podstawowej receptury będziemy dodawać mąkę batatową i ekstrakty z naturalnych surowców roślinnych, które podwyższą wartość prozdrowotną produktu – dodaje Barbara Krochmal-Marczak. 

Bądź na bieżąco.

Rzeszów News - InstagramObserwuj nas na Instagramie!

W przeciwieństwie do produktów dostępnych na rynku, w biszkoptach nad którymi pracują naukowcy, nie będzie sacharozy, zostanie zastąpiona naturalnymi związkami cukrowymi o niskim indeksie glikemicznym. Dodatkowo, będą mieć co najmniej 10 proc. więcej błonnika  oraz białka roślinnego, czyli idealne dla osób preferujących dietę wegańską.

– Obecnie producenci żywności poszukują innowacyjnych rozwiązań pozwalających na wprowadzenie nowych produktów, w tym wyrobów ciastkarskich – dodaje Sławomir Chrobak, specjalista ds. rozwoju technologii PCI. 

(la)

redakcja@rzeszow-news.pl

 

Reklama