Strona główna BLOGI Znad talerza

Znad talerza

Autor szeregu książek i artykułów dotyczących dziedzictwa kulturowego Podkarpacia i obszarów Pogranicza oraz tradycji kulinarnej regionu. Członek Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”, członek Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej. Dziennikarz periodyków „Karpacki Przegląd Gospodarczy” i „Biznes i Etos”, redaktor naczelny czasopisma „Skarby Podkarpackie”.

Wygrał rzeszowski dobry smak

Tym razem o wyjątkowym wyróżnieniu naszych rzeszowskich kucharzy. Dlaczego wyjątkowym? Bo rzadko kiedy się słyszy o wygranej (a trzecie miejsce to także wygrana) w...

Smaczny jak… Hilton, Garden Hilton

Kontynuując wędrówki po rzeszowskich przybytkach kulinarnych oddalonych od Rynku i jego okolic nie da się ominąć Restauracji Garden, działającej w hotelu Hilton Garden Inn...

Toskańskie smaki, kresowe jadło i arabski klimat na rzeszowskich blokowiskach

Do tej pory pisałem o lokalach działających w ścisłym centrum miasta Rzeszowa. Warto więc wybrać się na jego rogatki, bo działa tam szereg lokali,...

Kulinaria z Kraju Kwitnącej Wiśni w Rzeszowie

Co obecnie jest na topie w temacie gastronomii kulinarnym, czyli w tzw. zbiorowym żywieniu? Każdy zapytany mógłby dać inną odpowiedź, ale część z nich...

Kulinarne wrażenia w przedwojennym klimacie

W najbliższą niedzielę 3 maja br. odbędzie się 12. edycja Święta Paniagi, czyli Święta ul. 3 Maja w Rzeszowie. Na tegoroczną edycję imprezy przygotowano trochę...

Ziemia zatrzęsła się na ul. Kopernika

Wszystko zaczęło się prozaicznie. Zaintrygowała mnie lakoniczna informacja na profilu Baru Burger Store (ul. Kopernika 5): "Od dziś w menu PEANUT Burger. Niekoniecznie tylko...

Jedzenie i picie na kółkach

Gastronomia wychodzi na ulicę. W Europie food trucki to dość nowa idea żywienia ludzi, trend ten zauważalny jest dopiero od kilku lat.W naszym kraju...

W niedzielę Światowy Dzień Czekolady

Dokładnie 12 kwietnia br., w niedzielę czeka nas ten wspaniały dzień, który zostanie w naszej pamięci z czekoladowym smakiem. Tak więc nie polecam jednego...

Król wreszcie powraca

Pierwszy w Rzeszowie - działający od września 2013 r. - minibrowar restauracyjny zwany Starym Browarem Rzeszowskim zlokalizowany jest w kamienicy stojącej przy Rynku Staromiejskim.W...

Kawałek Sycylii znajdziesz na Mickiewicza

Restauracji z menu śródziemnomorskim w Rzeszowie jest co najmniej kilka, do tego można by dodać jeszcze z kilkadziesiąt pizzerii i jedno można powiedzieć -...

Dużo, smacznie i niedrogo

Jeden z Czytelników bloga po lekturze ostatniego wpisu o Gospodzie u Wiedźmy zarzucił mi, że „nie wyrażam opinii o „knajpach” gdzie ludzie jedzą na...

149 rodzajów pierogów na Grunwaldzkiej

Nie do uwierzenia, ale dokładnie tyle rodzajów pierogów, w tym również dla tych, którzy borykają się z różnymi dolegliwościami zdrowotnymi, serwuje Zofia Bohaczyk, która...

Spełniony sen o niebieskich migdałach

Po krótkim remoncie, solidnej zmianie wnętrza i nowych, acz tradycyjnie dobrych wypiekach mamy otwartą w Rzeszowie nową/dawną kawiarnię pod znanym adresem Kościuszki 5. Logo...

Fotorealacje

Komunikacja

Policja

ZDROWIE I URODA

Przełomowa operacja serca w rzeszowskim szpitalu. Pierwszy taki zabieg w Polsce!

W Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie został przeprowadzony pionierski zabieg. Polegał on na wszczepieniu zastawki serca u 16-letniej dziewczyny z poważną wadą...