Zdjęcie: Danie Kozik / Podkarpacki Urząd Marszałkowski. Ekogala 2016 w CWK w Jasionce

Kulinarna skarbnica wiedzy, warsztaty niezwykłego smaku, mistrzowie zapraszają i częstują, nauka od najlepszych, tajemniczy konkurs EKO Black Box – tak w skrócie przedstawia się XI edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Wysokiej Jakości „Ekogala”, które w piątek i sobotę (8-9 grudnia) odbędą się w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce koło Rzeszowa.

Rzeszowskie targi należą do największych w Polsce i Europie Wschodniej wydarzeń związanych z rozwojem rolnictwa ekologicznego. Podczas „Ekogali” zapoznać się można z ofertą polskich i zagranicznych producentów żywności ekologicznej, a od kilku lat także z podkarpacką ofertą produktów tradycyjnych wpisanych listę prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi, gospodarstw agroturystycznych i zagród edukacyjnych.

Rzeszów uważany jest za pioniera organizowania targów żywności ekologicznej. I od początku w wymiarze międzynarodowym. W grudniu staje się ważną eko spiżarnią. Podkarpacie przoduje w organizowaniu imprez promujących produkty regionalne, ekologiczne i pochodzące z gospodarstw rodzinnych. Tegoroczny bilans to 69 takich znaczących przedsięwzięć.  

Doskonale zorientowany w kwestii, czym są targi jest Marcin Glinianowicz ze  Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, od kilkunastu lat wiodącego prym na „Ekogali”.

 – Targi to obszerna skarbnica wiedzy o takim odżywianiu, które pozwala wykorzystać wszystkie walory produktów ekologicznych. Zapraszamy osoby już ceniące żywność ekologiczną i konsumentów raz na jakiś czas zaglądających na „zielone półki eko” w sklepach, a przede wszystkim niedowiarków sięgających tylko po jedzenie z fabryk żywności. Warto zajrzeć do stoisk firm dostarczających do handlu produkty naturalne, np. miody i zioła pochodzące z „apteki pana Boga” – zachęca Marcin Glinianowicz. 

Jednak takie spotkanie, jakim są rzeszowskie targi, może być trampoliną do szerszej współpracy z krajami ościennymi. Stowarzyszenie  „Polska Ekologia” zaprosiło   przedstawicieli Białorusi, Słowacji, Niemiec, Ukrainy i Węgier do debaty o branży ekologicznej i do wymiany doświadczeń.

Jednak organizatorzy „Ekogali” mają ambicję sięgania do rynków na dalszych kontynentach. Na targach pojawi się grupa 15 handlowców z Chin, którzy w bezpośrednich rozmowach z wystawcami poznają ofertę stowarzyszenia i omówią zakres współpracy. Chiński pawilon będzie jedną z atrakcji tegorocznej „Ekogali”. 

Dla wszystkich odwiedzających „Ekogalę” organizatorzy przygotowali warsztaty prowadzone przez arcymistrzów masarstwa, piekarnictwa, pszczelarzy, szefów kuchni prezentujących smakowitą polską kuchnię ekologiczną. Co ważne, wszyscy specjaliści – chętnie dzielą się swoją wiedzą.

– Po 11 latach doświadczeń płynących z takich edukacyjnych spotkań mamy pewność, że uczestniczący goście lepiej poznają wpływ wartościowego jedzenia – zwłaszcza ekologicznego – na zdrowie. Wierzę, że zaczyna się upowszechniać przekonanie, iż zdrowie nie jest wszystkim, ale wszystko bez zdrowia jest niczym – podkreśla Marcin Glinianowicz. 

Targi „Ekogala”, podobnie jak w ubiegłym roku targi odbędą się w  G2A Arena w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce w piątek i sobotę (8 i 9 grudnia). W 2016 r. organizatorzy gościli 130 wystawców z Polski i Europy i około 12 tysięcy zwiedzających.

Zdjęcie: Daniel Kozik / Podkarpacki Urząd Marszałkowski. Ekogala 2016 w CWK w Jasionce

„Ekogali” towarzyszą seminaria, prezentacje, degustacje, konkursy oraz pokaz gotowania, zwłaszcza te mające wpływ na polską kuchnię, bo o jej przyszłości będą decydować zdolności młodego pokolenia. Odbędzie się akcja promocyjna „Bycza uczta”.

W tym roku finał Europejskiego Konkursu Kulinarnego, w którym biorą udział uczniowie szkół gastronomicznych, poprowadzą dwie doświadczone specjalistki: Arleta Żynel ze Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, główny juror w konkursie, na co dzień mistrz kuchni, doradca kulinarny, współpracująca z Podlaską Akademią Kulinarną, właścicielka dyplomu słynnego Instytutu Paula Bocus w Lyonie. Arlecie Żynel pomoże Beata Łuka – kierowniczka pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.

W teatrze młodzieżowej sztuki kulinarnej „Bycza uczta” zagrają więc 4 dania z wołowiny: zapożyczony od Madziarów jednogarnkowy gulasz z warzywami, vel ragout; bitki w sosie własnym, zrazy (mogą być soplicowskie – podane w „Panu Tadeuszu”) z kluskami śląskimi i modrą kapustą i rolada z ziemniakami puree.

Arleta Żynel wraz Carlosem Gonzalezem Tejera, znanym promotorem i wieloletnim popularyzatorem sztuki kulinarnej i żywności wysokiej jakości, a także smakoszem – wspierani przez Annę Wlezień, znaną blogerkę, poprowadzą konkurs blogerów.

Rywalizacja będzie polegać na przygotowaniu potraw z produktów, które znajdować się będą w tajemniczym czarnym pudełku – black boksie. Tematem przewodnim będzie wołowina, natomiast pozostałe produkty pozostaną tajemnicą do chwili startu uczestników w konkursie. 

Zdjęcie: Daniel Kozik / Podkarpacki Urząd Marszałkowski. Ekogala 2016 w CWK w Jasionce

Na „Ekogali” gotować będą także VIP-y, odbędzie się konkurs „Polski Smak 2017”, konkurs „Najładniejsze stoisko targowe”, nie zabraknie pokazów przygotowania świątecznych przypraw i przysmaków.  

Organizatorzy „Ekogali” liczą na to, że dotrą zwłaszcza do rodziców dającym dzieciom klasyczny zestaw śniadaniowy, czyli parówki i do tego białe bułki. Chodzi o warsztatowe wariacje na temat burgerów i hot-dogów, ale odpowiednich dla dzieci. Warsztaty poprowadzi Czesław Meusarcymistrz piekarstwa, innowator w dobieraniu receptur.

– Podczas przygotowania przekąsek dla najmłodszych udowodnimy, że nie musi to być jedzenie śmieciowe, czyli jak zmienić dzisiejszy klasyczny zestaw śniadaniowy w jedzenie wartościowe – zapowiada Czesław Meus. 

Ciekawym elementem „Ekogali” będzie „Wyspa tematyczna”, na której każdego roku odbywa się prezentacja, np. „Miód i produkty pszczele”, „Mleko i nabiał”, „Od ziarenka do bochenka”, „Podkarpacka wołowina, wino i sery”.

Warto zjawić się na „Ekogali” zarówno po to, aby poznać różnorodność i smak ekologicznej żywności najwyższej jakości oraz zobaczyć prężnie rozwijające się rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne. Targi będą czynne w piątek i sobotę od godz. 10:00 do 17:00. Wstęp bezpłatny. 

PROGRAM „EKOGALI”

Piątek (8 grudnia)

– godz. 10.00 – 17.00 – Zwiedzanie Targów

– godz. 11.00 – 15.00 – XII Europejski Konkurs Kulinarny – część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – część wystawowa – godz. 11.00 – 14.00 – Konkurs o nagrodę Prezydenta RP Pana Andrzeja Dudy i statuetki POLSKI SMAK 2017 

– godz. 11.00 – 14.00 – Konkurs na „Najładniejsze stoisko targowe”

– godz. 10.00 – 13.00 – Konferencja „Rynek chiński – szanse i zagrożenia”

Bądź na bieżąco.

Rzeszów News - InstagramObserwuj nas na Instagramie!

– godz. 10.00 – 12.00 – Seminarium dla przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych klas I – VII pt. „Owoce i warzywa to zdrowie” – Nauczyciele Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego – scena w holu

– godz. 10.00 – 10.10 – Wstęp i przywitanie uczestników seminarium: Piotr Puchalski – prezes Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego 

– godz. 10.10 – 10.30 – Inscenizacja i prezentacja multimedialna „W zdrowym ciele zdrowy duch!” – dzieci z Publicznego Przedszkola nr 22 w Rzeszowie oraz uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie 

– godz. 10.30 – 11.00 – „Z grządki na talerz, czyli prozdrowotne walory warzyw i owoców” – Młodzi Ekolodzy ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie 

– godz. 11.00 – 11.30 – Rozstrzygnięcie trzech plastycznych konkursów o tematyce ekologicznej dla dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych wraz z prezentacją prac, wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną dzieci

– godz. 12.00 – 14.00 – Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich pt. „Nieoceniona wartość owoców i warzyw” Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego oraz Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Rzeszowie – scena w holu 

– godz. 12.00 – 12.10 – Wstęp i przywitanie uczestników seminarium: Piotr Puchalski Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego 

– godz. 12.10 – 12.40 – „Wpływ odżywiania na zdrowie człowieka. Dlaczego warto jeść ekologiczne owocowe i warzywa?” – Mirosław Pytko

– godz. 12.40 – 13.00 -„Ekologiczne przetwórstwo owoców i warzyw, czyli jak powstaje ekologiczny sok, dżem i chipsy jabłkowe?” – Przedstawiciel firmy Owocowe Smaki.

– godz. 13.00 – 13.30 – Rozstrzygnięcie ekologicznych konkursów dla uczniów gimnazjów wraz z prezentacją prac – wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną młodzieży

– godz. 14.00 – 14.30 – Oficjalne otwarcie EKOGALI – Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości

– godz. 14.30 – 15.00 – Rozstrzygnięcie konkursu o nagrodę Prezydenta RP Pana Andrzeja Dudy i statuetki POLSKI SMAK 2017

– godz. 15.30 – Zwiedzanie stoisk wystawowych

– godz. 15.00 – 16.00 – Panel Dyskusyjny: bariery rozwoju małej przedsiębiorczości w branży przetwórstwa żywności wysokiej jakości w Polsce – wprowadzenie do dyskusji – Ireneusz Drzewiecki – Klaster Bio-Żywności POLSKA EKOLOGIA – organizator Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych POLSKA EKOLOGIA – scena w holu

– godz. 16.00 – 17.00 – Finał XXIV Edycji Ogólnopolskiego Konkurs Promocyjnego AGRO POLSKA – organizator MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie – scena w holu

– w godz. 10.00 – 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”

Sobota (9 grudnia)

– godz. 10.00 – 17.00 – Zwiedzanie Targów

– godz. 10.00 – 16.00 – XII Europejski Konkurs Kulinarny – część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – część wystawowa – godz. 11.00 – 13.00 – Szkolenie handlowe dotyczące rynku chińskiego

– godz. 12.00 – 12.45 – VIP-y gotują (część I) – (live cooking z udziałem przedstawicieli administracji samorządowej i rządowej) – część wystawowa 

– godz. 13.00 – 13.45 – VIP-y gotują (część II) – część wystawowa

– godz. 15.00 – 15.15 – Rozstrzygnięcie konkursu „Najładniejsze stoisko targowe” – scena w holu 

– godz. 16.00 – 16.55 – Rozstrzygnięcie XII Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród – scena w holu 

– godz. 17.00 – Zamknięcie Targów

redakcja@rzeszow-news.pl

 

Reklama