Zdjęcie: Materiały prasowe
Reklama

Razowe pieczywo, koktajl z zielonych warzyw i owoców, carpaccio z buraka, pieczona ryba z kaszą i sałatką – to tylko część przykładowego jadłospisu dla pacjentek oddziału ginekologiczno-położniczego w Szpitalu Specjalistycznym Pro-Familia w Rzeszowie.

Od października w ramach programu pilotażowego Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” kobiety w ciąży i po porodzie otrzymują w Pro-Familii pięć posiłków dziennie, przygotowanych ze świeżych, wysokiej jakości produktów. Ponadto mogą korzystać ze wsparcia doświadczonego dietetyka. 

Szpitale, które wyraziły chęć wzięcia udziału w projekcie, mają zapewnić pacjentkom oddziału ginekologiczno-położniczego różnorodne, zdrowe posiłki. Nacisk ma być kładziony m.in. na surowe, nieprzetworzone warzywa i owoce, ciemne pieczywo, ryby i chude mięso, rośliny strączkowe, niezbyt tłusty nabiał. Do picia woda albo naturalne soki. Na Podkarpaciu wyzwanie przyjęła tylko jedna placówka – Szpital Specjalistyczny Pro-Familia.

– Celem projektu jest przede wszystkim propagowanie wśród mam zasad zdrowego żywienia oraz budowanie świadomości, jak dieta wpływa na organizm w tym szczególnym okresie. Serwując w szpitalu zdrowe i różnorodne posiłki pokazujemy, jakich produktów nie powinno zabraknąć na talerzu kobiety w ciąży. Chcemy obalić też wciąż silny mit diety eliminacyjnej w okresie laktacji – wyjaśnia dietetyk dr Barbara Piekło z Pro-Familii. 

Do projektu nie będą kwalifikowane pacjentki z dietami specjalnymi – np. z powodu cukrzycy.

Wiedza – fundament sukcesy

Nieodłączną częścią projektu jest edukacja. Każda kobieta podczas hospitalizacji może liczyć na wsparcie dietetyka, a po wyjściu ze szpitala nawiązać kontakt drogą mailową.

– Dla nas edukacja pacjentek nie jest nowością. Regularnie organizujemy dla mam m.in. bezpłatne warsztaty z zakresu żywienia w ciąży i w okresie karmienia. Nasze pacjentki po porodzie mogą skorzystać z bezpłatnej porady dietetyka, psychologa czy położnej laktacyjnej – wylicza dyrektor szpitala Radosław Skiba. – Doskonale zdajemy sobie sprawę, że świadoma mama, to spokojna mama.

– Co prawda, pilotaż dedykowany jest dla pacjentek oddziału położniczo-ginekologicznego, jednak zdecydowaliśmy się wprowadzić tak wartościową i urozmaiconą dietę na wszystkie oddziały, dla wszystkich naszych pacjentów. Każdego dnia analizujemy ich opinie i dokładamy wszelkich starań, aby jadłospis był zdrowy, smaczny i syty – dodaje dyrektor Skiba.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Wszelkie informacje w zakresie prawidłowego odżywiania kobiet w ciąży i kobiet karmiących znajdują się także na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: www.ncez.pl. Pacjentki mogą również uzyskać darmową konsultację dietetyczną on-line pod adresem: www.poradnia.ncez.pl

PRZYKŁADOWE MENU

Śniadanie: caprese z buraka i białego twarogu z sosem żurawinowym, posypane płatkami migdałowymi, mix sałat, 3 kromki pieczywa graham, margaryna, herbata

II Śniadanie: Koktajl na bazie jogurtu, truskawek, płatków owsianych i miodu

Obiad: Zupa gulaszowa, Pierogi ruskie, surówka z marchewki, kompot owocowy

Podwieczorek: Kisiel owocowy

Kolacja: 4 kromki pieczywa graham, humus, szynka drobiowa, papryka czerwona, dżem owocowy, margaryna, herbata

Śniadanie: Bułka grahamka, twarożek z rzodkiewką i ogórkiem, żółty ser, mix sałat, pomidor lub ogórek, kawa zbożowa z mlekiem

II Śniadanie: Smoothie z bananem, szpinakiem, sokiem jabłkowym, miodem i płatkami owsianymi 

Obiad: Krem ziemniaczany z grzanką i szczypiorkiem, Medalion z indyka duszony w sosie curry, ryż,  surówka selerowa z rodzynkami, kompot

Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką  

Kolacja: Sałatka z makaronem, warzywami i szynką, jajko, 2 kromki pieczywa graham, margaryna, herbata

(ak)

redakcja@rzeszow-news.pl

Reklama

NAPISZ KOMENTARZ: