Tym razem o wyjątkowym wyróżnieniu naszych rzeszowskich kucharzy. Dlaczego wyjątkowym? Bo rzadko kiedy się słyszy o wygranej (a trzecie miejsce to także wygrana) w tak prestiżowej imprezie, jaką jest VII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska wczoraj i dziś”.
Do jego finału zakwalifikowało się – po ostrej krajowej selekcji – tylko 10 ekip z całego kraju. A para rzeszowskich kucharzy z restauracji hotelu Ambasadorskiego zajęła w nim 3 miejsce.
Wszyscy mieli przygotować przystawkę z polędwiczki z indyka i truskawek, oraz danie główne z suma i wątróbki. Szefowa Kuchni Dorota Pajęcka (jedyna kobieta w konkursie) i jej partner Grzegorz Bąk przygotowali polędwiczkę w tymianku i prażonych nasionach konopi, w sosie truskawkowym oraz z czatnejem z truskawkami i pomidorami malinowymi na kruchym ciasteczku. Sum z kolei podany był na dwa sposoby: smażony i w cieście piwnym z szarym sosem, musem z wątróbki i galaretką pietruszkową.
Bądź na bieżąco.
Obserwuj nas na Google News!Kucharzy oceniało 12 osobowe jury, pod uwagę brany był przede wszystkim smak potraw, ale też m.in. prezentacje dań, dobór składników, techniki używane podczas przyrządzania a nawet (!!!) czystość stanowiska pracy.
A teraz przejdźmy do jedzenia, nagrodzone potrawy nie są elementem stałego menu w restauracji, ale konkursowe dania będzie można zdegustować. Tylko w dniach 26-28 czerwca br. (piątek-niedziela) w restauracji hotelu Ambasadorskiego na smakoszy czekać będą: „polędwiczkę z indyka z tymiankiem, kruchym ciasteczkiem i chutneyem truskawkowym” w cenie 29 zł, a wybornego „smażonego suma w szarym sosie z musem z wątróbki i galaretką pietruszkową” w cenie 40 zł za porcję.