Wizualizacja: Karolina Kowal
Reklama

Projekt autorstwa Karoliny Kowal znalazł się w finale ogólnopolskiego konkursu “Wyzwanie Młodego Architekta”, na który przysłano 224 prac. Projekt opublikowano w lipcowym wydaniu miesięcznika “Builder”.

Karolina Kowal studiuje architekturę na Politechnice Rzeszowskiej. Pod opieką prof. dr. hab. inż. Marka Gosztyły na Wydziale Budownictwa, Inżynierii Środowiska i Architektury PRz stworzyła “Projekt nowoczesnego ośrodka kultury dla seniorów”. 

Bryła ma minimalistyczną formę. Ośrodek ulokowano na osiedlu Matysówka z wysokimi walorami krajobrazowymi. Budynek rozplanowano na wzgórzu, z którego rozciąga się widok na panoramę rzeszowską. Okolica jest wolna od korków, jest też czyste powietrze.

Karolina Kowal postawiła na budynek nieprzekraczający dwóch kondygnacji. Bryłę podzielono na trzy strefy: sportową, kulturalną oraz kulturalno-gastronomiczną, które łączy oszklony łącznik. Pokryto ją dachem jednospadowym, by poprawić nasłonecznienie. 

Sala widowiskowa ma osobną bryłę, a jej wysokość odpowiada dwóm kondygnacjom. Dodatkowe wejście do tej części budynku jest od strony zachodniej.

Wizualizacja: Karolina Kowal

Trzecia część projektu to zaplecze techniczne oraz pomieszczenia sportowo-rekreacyjne. Kształtem nawiązuje do domków jednorodzinnych sąsiadujących z działką. Hol wraz z częścią wystawową jest całkowicie przeszklony. 

– Aby doświetlić wnętrze i nadać lekkości założeniu, które rozplanowano na 1225 metrach kwadratowych – wyjaśnia Damian Gębarowski, rzecznik Politechniki Rzeszowskiej. 

W budynku zaprojektowano m.in. bibliotekę z czytelnią, restaurację, sale warsztatowe, sale do ćwiczeń oraz dużą salę widowiskowo-teatralną. Podłogi wyłożono płytkami antypoślizgowymi, w budynku są windy. Elewację wykończono jednolitym materiałem.

Ściany pokryto ciemnoczerwonymi płytami falistymi z włóknocementu. Do ocieplenia budynku zaproponowano kostki słomy. – Należy ona również do ekologicznych technik ociepleniowych coraz częściej stosowanych w budownictwie – dodaje rzecznik Gębarowski.

Zdjęcie: materiały Politechniki Rzeszowskiej

(ram)

redakcja@rzeszow-news.pl

Reklama

NAPISZ KOMENTARZ: